Turizam i ugostiteljstvo u 2021. s 25,3 mlrd kn fiskaliziranih računa; blizu 2019.

In HoReCa
ugostitelji

U turističko-ugostiteljskim djelatnostima u 2021. ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 25,3 milijarde kuna, što je 61 posto više nego u 2020., a na razini 89 posto vrijednosti tih računa iz rekordne 2019. godine, izvijestili su u utorak iz Ministarstva turizma i sporta na temelju podataka Porezne uprave.

“Izvrsne rezultate turističkih dolazaka i noćenja u 2021. su pratili i visoko pozitivni trendovi iz sustava fiskalizacije, koji su dostigli 61 posto veću vrijednost u odnosu na 2020. godinu, ali i čak 89 posto vrijednosti iz rekordne 2019. godine. S ovim rezultatima smo iznimno zadovoljni, a koliko je turizam utjecao na hrvatsko gospodarstvo bit će poznato u prvom kvartalu ove godine, kada HNB objavi ukupne prihode za 2021. godinu”, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirajući podatke iz sustava fiskalizacije.

Ministrica poručuje da Hrvatska tijekom cijele godine može turistima ponuditi kvalitetu, autohtonost i raznolikost sadržaja, te da je upravo cjelogodišnja, održiva te ekološki i društveno osviještena turistička ponuda u posebnom fokusu turističke 2022. godine.

Iz Ministarstva objašnjavaju da se podatci Porezne uprave iz sustava fiskalizacije odnose na djelatnosti 55, 56 i 79 odnosno djelatnosti pružanja usluga smještaja (55), priprema i usluživanje hrane i pića (56) te djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (79).

Podatci o potrošnji u tim djelatnostima prate fizičke turističke pokazatelje s obzirom da je u 2021. godini ostvareno gotovo 14 milijuna dolazaka turista i 84,1 milijuna noćenja, što su u odnosu na 2020. godinu porasti za 77 i 55 posto, a to je na razini 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja iz 2019. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju i na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB) za prvih devet mjeseci 2021. godine, prema kojima su prihodi od stranih turista iznosili 8,2 milijardi eura, što je 90 posto više nego u istom razdoblju 2020. te na razini 88 posto tog prihoda iz istog razdoblja 2019. godine.

Pritom je samo u trećem tromjesečju 2021. (srpanj, kolovoz i rujan) ostvareno 6,7 milijardi eura prihoda od stranih turista, što je za oko 3,3 milijarde eura ili gotovo sto posto više nego u istim mjesecima 2020. godine. (H)

You may also read!

nafta

Cijene nafte potonule na najniže razine od veljače

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od veljače ove godine pod

Read More...
vito

Nova pravila EU za radne uvjete

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim

Read More...
industrija

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design