Turizam na prvom mjestu! Phuket u masovnom cijepljenju ispred ostatka Tajlanda

In Iz svijeta
turizam

Turistički djelatnici na Tajlandu prioritetna su skupina za cijepljenje protiv koronavirusa, a u zemlji čije gospodarstvo umnogome ovisi o turizmu najpopularniji odmarališni otok Phuket krenuo je u program masovnog cijepljenja dva mjeseca prije ostatka zemlje.

Phuket želi cijepiti najmanje 460 tisuća ljudi odnosno većinu stanovništva, dok se priprema za 1. srpnja kada cijepljeni inozemni gosti više neće morati u karantenu.

Phuket ima međunarodnu zračnu luku, pa bi turisti mogli tamo izravno doletjeti i slobodno se kretati otokom bez da predstavljaju rizik od koronavirusa za ostatak tajlandskog stanovništva.

“Uspijemo li imunizirati 70 do 80 posto stanovništva na otoku, možemo primiti strane turiste koji su cijepljeni bez potrebe za karantenom”, rekao je Phuketov viceguverner Piyapong Choowong za Reuters.

Dok su medicinski radnici, članovi kabineta i stariji bili prvi koji su cijepljeni, odluka Tajlanda da Phuketu da prioritet nad ostalim dijelovima zemlje naglašava središnju ulogu turizma u gospodarstvu.

Potrošnja stranih turista činila je 11-12 posto BDP-a prije pandemije, a turistički sektor razoren je virusom koji je uništio 1,45 milijuna radnih mjesta od prošle godine.

Samo 6,7 milijuna stranih turista posjetilo je Tajland 2020. godine, potrošivši oko 11 milijardi dolara. Godinu ranije bilo ih je gotovo 40 milijuna, a potrošili su 61 milijardu dolara.

Vlada želi najmanje 100.000 turista koji dolaze na Phuket u trećem tromjesečju. Također se nada da će tijekom cijepljenja širom svijeta potražnja u posljednjem ovogodišnjem kvartalu porasti te da će Tajland tada posjetiti 6,5 milijuna turista i potrošiti 11 milijardi dolara.

Turistički ured tajlandskog guvernera ističe kako ne očekuje da će turisti nahrupiti poput bujice, ali se nada gostima koji puno troše. Očekuje se da će se posjetitelji iz Europe, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država vratiti prvi.

Strogi 14-dnevni karantenski zahtjevi za inozemne posjetitelje pomogli su Tajlandu da ograniči zarazu koronavirusom, ali pokazalo se da je to prevelika prepreka za većinu turista.

Programi za privlačenje turista koji su negativni na koronavirus uglavnom su propali, čak i uz kreativne mjere poput karantene u golf resortima. (H)

You may also read!

rimac

Sveta Nedelja i Rimac Automobili potpisali ugovor o pravu građenja kampusa

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su u petak ugovor o osnivanju prava

Read More...
Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
cijene

Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.