Turizam u pet najposjećenijih zapadnoeuropskih gradova blizu 2019.

In Iz svijeta
turizam

Sektor putovanja i turizma u pet najposjećenijih zapadnoeuropskih prijestolnica – Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu i Madridu – ukupno je u 2022. gospodarstvima tih gradova pridonio s oko 71 milijardu američkih dolara, što je 15 posto manje nego 2019. i znak snažnog oporavka sektora, ističe novo izvješće iz WTTC-a.

U tom novom izvješću, WTTC (World Travel & Tourism Council) – Svjetsko vijeće za putovanje i turizam donosi gospodarske učinke turizma u pet velikih zapadnoeuropskih gradova, poput doprinosa putovanja i turizma BDP-u i zaposlenosti.

Pariz je pokazao najsnažniji oporavak sektora turizma i putovanja od svih pet glavnih gradova, jer je, prema izvješću u 2022. za 2019. zaostao samo šest posto, s procijenjenih 35,7 milijardi dolara doprinosa gradskom BDP-u.

Ostala četiri grada pokazala su nešto sporiji oporavak s 18 do 30 posto manje doprinosa nego 2019., pa je tako sektor putovanja i turizma BDP-u Londona 2022. pridonio s gotovo 15 milijardi dolara, čime za 2019. zaostaje za oko 18 posto.

U Berlinu je pak taj sektor gradskom BDP-u pridonio s više od 7,7 milijardi dolara, što je 18 posto manje nego 2019., a u Madridu s više od 5,5 milijardi dolara ili 24 posto manje.

Najsporiji oporavak među pet gradova imao je u 2022. Rim, čiji je sektor putovanja i turizma sa doprinosom od gotovo sedam milijardi dolara ispod razine 2019. za 30 posto.

Komentirajući izvješće, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson rekla je da putnici ponovo hrle u Pariz, London, Berlin, Madrid i Rim, da stalno rastu i poslovna putovanja, te da i ponovo otvaranje Kine dovodi dobrodošle posjetitelje u gradove diljem Europe.

“Turisti daju veliki poticaj i gospodarstvu i stvaranju radnih mjesta. Ključno je da nacionalne i lokalne vlasti nastave prepoznavati važnost putovanja i turizma za lokalna i nacionalna gospodarstva, radna mjesta i poduzeća”, poručila je Simpson.

To potvrđuje podacima da je neposredno prije pandemije u pet velikih europskih gradova bilo više od 976 tisuća radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma, da bi u 2020. to palo na nešto više od 580 tisuća.

Već u 2021. sektor je u tim gradovima otvorio 13 posto više radnih mjesta nego 2020. odnosno 654 tisuća, a u 2022. nastavio s rastom od 23 posto, na 807 tisuća, što je, kako kažu iz WTTC-a, “samo 17 posto ispod ukupnog broja u 2019.”.

Najveći dio od ukupnih radnih mjesta je pak u Parizu, koji trenutno ima najveće tržište rada u sektoru putovanja i turizma među pet spomenutih glavnih gradova s ​​gotovo 322 tisuće radnih mjesta. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design