Turizam u škarama usporavanja rasta prihoda i povećanja troškova rada

In Obrazovna rješenja
Veljko Ostojic

Neizvjesnost na ključnim emitivnim tržištima i nekonkurentna poslovna klima čine pritisak na turističke kompanije pa, bez značajnije promjene poslovnog okruženja, očekuju pad neto dobiti i smanjenje investicijskog potencijala.

Sve kasnije rezervacije dolazaka turista, nepovoljna gospodarska kretanja na ključnim emitivnim tržištima u Europskoj uniji i veliki povratak tržišta istočnog Mediterana, posebno Turske, unose neizvjesnost u ovogodišnji turistički rezultat, a tržišna neizvjesnost je odrednica koja će obilježiti i naredne turističke sezone, zaključak je predstavljanja Turističkog impulsa, prvog pregleda turističkih trendova koji je predstavila Hrvatska udruga turizma (HUT).

Uz neizvjesnost u okruženju, dodatan izazov pred domaće turističke kompanije postavljaju dominantne odrednice poslovnog okruženja u Hrvatskoj, a to su nedostatak radne snage i nekonkurentna poslovna klima.

HUT je predstavio rezultate ankete o očekivanjima kretanja ključnih poslovnih pokazatelja provedene među 15 vodećih turističkih kompanija koje generiraju 40 posto ukupnog prihoda djelatnosti smještaja u Hrvatskoj.

Anketa je pokazala da najveće turističke kompanije u 2019. godini očekuju da će rast troškova rada nadmašiti rast prihoda što će negativno utjecati na profitabilnost i smanjiti investicijski potencijal sektora, ali i šireg gospodarstva.

“Naš odgovor na povećanje neizvjesnosti na emitivnim tržištima mora biti podizanje kvalitete. Jeftinim istočno mediteranskim destinacijama ne možemo konkurirati cijenom jer bi to dovelo do devastacije hrvatskog turizma. No, za podizanje kvalitete nužne su investicije koje je potrebno potaknuti poboljšanjem poslovne klime. Unatoč izazovnim gospodarskim kretanjima na našim emitivnim tržištima u Europskoj uniji, turizam globalno sve više jača kao gospodarska grana. Hrvatski turizam je danas sektor koji ima najveći potencijal za privlačenje investicija, rast, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje plaća i životnog standarda”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Ključna emitivna tržišta koja generiraju gotovo 30 posto ukupnih noćenja u Hrvatskoj, Njemačka, Italija i Velika Britanija, bilježe usporavanje gospodarskih aktivnosti, naglašeno je u Turističkom impulsu. Godišnji kumulativ rezervacija iz Njemačke bilježi blagi minus u odnosu na prošlu godinu, a brojke turoperatora pokazuju da su pod snažnim utjecajem očekivanja izlaska Velike Britanije iz Europske unije rezervacije iz Velike Britanije za Mediteran smanjene u prosjeku 10 posto.

Turistički impuls pokazao je da najveće turističke kompanije ove godine zbog svega očekuju usporavanje rasta prihoda za 11,4 posto u odnosu na 2018. godinu. Istovremeno očekuju rast troškova rada od 18,4 posto, kumulativno u 2018. i 2019. godini u odnosu na 2017. Rezultat je pad neto dobiti ove godine od 4,8 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Bez značajnije promjene uvjeta poslovanja turističkom sektoru takvi trendovi smanjuju investicijski potencijal pa kompanije u 2019. godini očekuju smanjenje investicija od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Ove godine najveće smanjenje investicija očekuje se u hotelima (za 36 posto) i turističkim naseljima (za 84 posto), dok se u kampovima predviđa povećanje investicija u odnosu na prošlu godinu za 30 posto.

U naredne dvije godine, u 2020. i 2021. godini, turističke kompanije očekuju daljnje smanjenje investicija po stopi od 33 posto u usporedbi s razdobljem od 2018. i 2019. godine. Ta razina investicija dovoljna je tek za održavanje razine kvalitete, ne i za nužan iskorak u smjeru povećanja kvalitete koji bi osigurao poboljšanje poslovnih pokazatelja ukupnog hrvatskog turizma.

U HUT-u ističu da je Hrvatska trenutno najmanje konkurentna za ulaganje u turizam u usporedbi s državama u okruženju. Ističu da u Vladi postoji razumijevanje efekata smanjenja međustope PDV-a na kompletan opseg turističkih usluga i očekuju pokretanje argumentirane rasprave o tom potezu za kojeg su u HUT-u uvjereni da može otvoriti nužno potreban prostor za investicije i povećanje plaća uz povećanje prihoda države od turizma. Uz to, napominju da su trenutno u fazi pripreme gotovo svi ključni zakoni koji definiraju poslovno okruženje u turizmu te očekuju aktivno uključivanje u proces i donošenje okvira koji je znatno povoljniji za investiranje i poslovanje u turizmu od sadašnjeg.

You may also read!

turizam

HTZ provodi prvu ovogodišnju brend kampanju na 16 tržišta

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) provodi prvu ovogodišnju brend kampanju koja će se na 16 ključnih tržišta, u različitim vremenskim

Read More...
Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma

Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma

Ovoga vikenda završio je Zeleni tjedan u Berlinu, najveća međunarodna poljoprivredna manifestacija, kojoj je ove godine upravo Hrvatska bila

Read More...
geberit

Geberit savjeti za odlaganje u kupaonskom namještaju

Gdje pospremiti sve četke, kreme, pastu za zube i sav ostali kupaonski pribor? Jedna od najboljih opcija je korištenje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.