Tvrtkama nije samo ugroženo poslovanje, već i opstanak

In Financije i gospodarstvo
hgk-zgrada

Osigurano 114 milijuna tzv. koronakredita za mikro poduzetnike

„U prvom setu mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa uvaženi su svi prijedlozi Hrvatske gospodarske komore formirani kroz komunikaciju s poduzetnicima. Ovo sigurno nisu finalne mjere, ali su jako dobar početak. Mi ćemo i dalje u suradnji s poduzetnicima komunicirati njihove probleme prema Vladi i prilagođavati daljnje korake kako bi im što više olakšali poslovanje,“ istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović osvrćući se na mjere za oporavak ekonomije koje je Vlada danas objavila, istaknuvši da je, kao što su najavljivali, cilj spasiti radna mjesta i očuvati likvidnost, a ove mjere će u tome pomoći.

„Sad je najvažnije da ih što prije implementiramo kako bi se efekti vidjeli što prije. No, mnogim tvrtkama poslovanje nije samo ugroženo već potpuno onemogućeno i obustavljeno pa je za te sektore danas pitanje opstanka zajedno s njihovim zaposlenicima“, rekao je Burilović.

Riječ je o ukupno 63 mjere raspoređene su u tri seta. Prvi set se odnosi na horizontalne mjere prema pogođenim sektorima, a uključuju odgodu plaćanja javnih davanja (poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinose), nakon čega bi trebalo uslijediti i dodatno rasterećenje na lokalnoj razini. Ta odgoda od tri mjeseca će se moći prolongirati za još toliko, a kada se stvari krenu poboljšavati omogućena je obročno plaćanje duga bez kamata.

Set mjera dogovoren s bankama omogućava građanima i tvrtkama moratorij na kreditne obveze u trajanju od tri mjeseca (preko HBOR-a ili komercijalnih banaka), odobravanje povoljnih kredita za likvidnost te mogućnosti reprograma postojećih i novih obveza.

Najavljeno je udvostručavanje sredstava za mikro kredite na 114 milijuna kuna od ponedjeljka po kamatama od 0,5 do 1 posto. Nakon usvajanja regulative u Bruxellesu se očekuje dodatnih 380 milijuna kuna za male i srednje tvrtke po sličnoj kamatnoj stopi.

I na razini EU je u najavi čitav niz programa čiji će Hrvatska biti korisnik, a iz Vlade poručuju da će se svima koji već imaju EU projekte u tijeku omogućiti odgoda roka realizacije, dok će se sve ostala raspoloživa sredstva preusmjeriti u obrtna.

You may also read!

trgovina

U veljači zabilježen rast maloprodajnoga prometa

U veljači 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,9% veći u

Read More...
fortenova

PIK Vinkovci pozvali male poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

PIK Vinkovci pozivaju sve zainteresirane male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove u Hrvatskoj koji žele plasirati svoju proizvodnju Konzumu, da

Read More...
Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Ovih dana čuje se mnogo pretpostavki i projekcija koliko će COVID-19 kriza trajati te kakve će sve posljedice biti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.