U budućnosti više EU-ova novca za razvoj pametnih rješenja u gradovima

In Konferencije / savjetovanja
Žalac

U novoj EU-ovoj financijskoj perspektivi bit će više sredstava za razvoj “pametnih rješenja” u gradovima, ali i na otocima, rekla je u utorak tijekom konferencije “Strategija razvoja pametnih gradova” ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Na konferenciji koju je organizirala Hanza media, odnosno Jutarnji list, a koja je dio projekta “Najbolji gradovi 2019.”, koju Jutarnji organizira uz podršku portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos, ministrica Žalac je kazala da Hrvatska po pametnim rješenjima u gradovima zaostaje za zapadnom Europom.

“Hrvatska je tu na početku. Zato smo, zajedno s Europskom investicijskom bankom, a u sklopu programiranja i nove financijske perspektive, pristupili izradi investicijskih platformi kako bismo stvorili zalihu projekata upravo za smart city rješenja, i to ne samo za pametne gradove već i za pametne otoke, a potencijalno i za pametna sela”, rekla je Žalac.

Smatra, međutim, da se po pitanju unapređenja kvalitete života u gradovima, ali i manjim sredinama, u Hrvatskoj i do sada dosta napravilo. Pohvalila je tako rješenja na Visu i Unijama, kazavši da se na otocima općenito dosta napravilo – u desalinizaciji vode, energetskoj neovisnosti i sl. Po dobrim rješenjima istaknula je i gradove Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Navela je da je projekte koji poboljšavaju kvalitetu života u nekom gradu moguće financirati kroz EU-ove fondove. Po njoj su brza internetska povezivosti i digitalizacija javne uprave ključni zamašnjaci svakog suvremenog gospodarstva i pokretanja investicija.

Naglasila je da će za takvu namjenu u novoj financijskoj perspektivi biti više novca iz z EU fondova nego do sada. Uz postojećih sedam velikih hrvatskih gradova koji već koriste sredstva za pametna rješenja, za novac iz spomenutih fondova konkurirat će uskoro još sedam gradova koji zadovoljavaju uvjete urbanog područja: Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je da, kada se govori o smart city rješenjima, govorima o svemu onome što se događa u gradu.

“U Europi i svijetu ljudi pretežno žive u gradovima. U vremenima koja su ispred nas taj će se trend pojačati, a uloga i odgovornost gradova, a time i rukovodnih timova ljudi, dobit će još više na značenju”, kazao je Turk.

apsolon
Ivana Novoselec

Direktor Media Vala i portala gradonacelnik.hr Mario Aunedi Medek otkrio je da će se natjecanje Jutarnjeg lista i partnera, koji će otkriti koji su gradovi najuspješniji u Hrvatskoj, ocjenjivati prema šest kategorija: gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, Eco city, Smart city te šampion EU fonda, a posebna nagrada ići će i gradu koji će imati najveći napredak u promatranom razdoblju. Proglašenje pobjednika bit će u listopadu.

Na konferenciji su zapaženi nastup imale i članice tvrtke Apsolon. Ivana Novoselec direktorica Pametne uprave održala je izlaganje na temu “Digitalni izazovi hrvatskih gradova”, a  partnerica Mirjana Samardžić Novoselec moderirala je panel-raspravu na temu “Strategija razvoja pametnih gradova”.

Panel
Panel “Strategija razvoja pametnih gradova”

Hina i Suvremena.hr

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.