U drugom kvartalu prevezeno 2,1 posto manje putnika i 8,1 posto više robe

In Statistika
Gefco_cestovni

U drugom tromjesečju 2019. u Hrvatskoj je ukupno prevezeno 21,7 milijuna putnika ili 2,1 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine te 33,5 milijuna tona robe ili 8,1 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je pad broja putnika zabilježen u cestovnom linijskom prijevozu putnika autobusima, kod brodara u pomorskom i obalnom prijevozu, kao i željeznici, dok su više putnika imali hrvatski zračni prijevoznici.

S druge strane, u prijevozu robe rast su zabilježili željeznički prijevoznici, prijevoznici teretnih vozila hrvatske registracije, a skok je ostvaren i u prijevozu robe na unutarnjim vodnim putovima brodovima svih zastava. Pad su pak zabilježili hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu, hrvatski zračni prijevoznici, a smanjen je i cjevovodni transport.

Po podacima DZS-a, željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine prevezeno 5,1 milijun putnika, što je 3 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine.

Hrvatski cestovni prijevoznici prevezli su 2,4 posto putnika manje, odnosno 12,1 milijun, a domaći brodari 0,8 posto manje, 3,8 milijuna.

Porast je, pak, ostvaren u zračnom prijevozu, za 4,8 posto, na 637 tisuća putnika.

U drugom je ovogodišnjem tromjesečju ukupno prevezeno 33,5 milijuna tona robe, što je na godišnjoj razini rast za 6,4 posto.

Najveći rast prijevoza robe, za 19,2 posto, na 22,7 milijuna tona, zabilježen je u cestovnom prijevozu, odnosno kod prijevoznika teretnih vozila hrvatske registracije. Slijedi prijevoz na unutarnjim vodnim putovima brodovima svih zastava, za 13,7 posto, na 216 tisuća tona, te prijevoz robe željeznicom, sa skokom od 6,1 posto, na 3,55 milijuna tona.

S druge strane, pad od 21,7 posto zabilježen je u cjevovodnom transportu, na 2,1 milijuna tona, prijevoz robe pomorskim i obalnim putem pao je 13,8 posto, na 4,9 milijuna tona, a zračnim putem za 9,7 posto.

U prvih šest mjeseci 2019. pad putnika za 1 posto, rast robe za 7,1 posto

Po podacima DZS-a, u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine ukupno je prevezeno 40,8 milijuna putnika, što je 1 posto manje nego 2018. godine.

Pritom, do pada je došlo u cestovnom prijevozu, za 1,1 posto, na 24,3 milijuna putnika, te željezničkom prijevozu, 2 posto, na 10,2 milijuna putnika.

S druge strane, porast je ostvaren u pomorskome i obalnom prijevozu, za 0,8 posto, na 5,2 milijuna putnika, te zračnom prijevozu, za 2,4 posto, na 992 tisuće putnika.

U razdoblju od siječnja do lipnja 2019. ukupno je prevezeno 59,7 milijuna tona robe, što je za 7,1 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Porast u prijevozu robe ostvaren je na unutarnjim vodnim putovima, za 21,8 posto, na 370 tisuća tona, u cestovnom prijevozu ostvareni rast na godišnjoj razini iznosio je 17,9 posto, na 40,2 milijuna tona, dok je željeznicom prevezeno 14,6 posto više robe no u istom razdoblju lani, gotovo sedam milijuna tona.

Najveći pad se bilježi u cjevovodnom transportu, za 27,8 posto, na 3,6 milijuna tona, zatim pomorskom i obalnom prijevozu, za 16,7 posto, na 8,5 milijuna tona, te u zračnom prijevozu, za 8,6 posto. (H)

You may also read!

bond

HAMAG-BICRO kroz BOND uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND - Razvoj

Read More...
Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Otvorena akcija Kupujmo hrvatsko u Zagrebu „Hrvatska gospodarska komora već 22 godine promovira hrvatsku kvalitetu. Bili smo influenceri davno prije

Read More...
ruralni

Za ruralni razvoj dostupno više od 500 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković prisustvovala je danas, 17. rujna 2019. godine svečanom potpisivanju sporazuma o financiranju između Hrvatske banke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.