U e-savjetovanju Nacionalni plan razvoja akvakulture

In Korisno
ribar

Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2022. do 2027. godine je srednjoročni akt strateškog planiranja, čija je izrada značajna prvenstveno u pogledu planiranja razvoja i pozicioniranja djelatnosti akvakulture u Republici Hrvatskoj, ali posljedično i u kontekstu daljnjeg održivog razvoja EU akvakulture.

U planu su naglašena četiri posebna cilja: povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora akvakulture, jačanjem sektora akvakulture doprinijeti obnovi gospodarstva te unaprjeđenju uvjeta života u ruralnim i obalnim područjima te poticanje inovacija u sektoru akvakulture.

Posebni ciljevi utvrđeni su na temelju prepoznatih ključnih potreba sektora akvakulture te usklađeni s razvojnim smjerovima i strateškim ciljevima sadržanim u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, kao i sa Strateškim smjernicama Europske komisije (EK) za održiviju i konkurentniju akvakulturu u EU za razdoblje 2021. – 2030. te s novim razvojnim smjerovima EU u okvirima Zelenog plana i strategije „Od polja do stola“.

Provedba Plana će, osim omogućavanja razvoja hrvatske akvakulture, pridonijeti cjelovitom teritorijalnom razvoju ruralnih i obalnih područja RH, dati doprinos gospodarskim ulaganjima u modernizaciju lokalnog gospodarstva, unaprjeđenje koordinacije i komplementarnosti između intervencija u ruralnim i obalnim područjima te brži prijelaz na pametno i zeleno ruralno gospodarstvo.

Tijekom pripremnih aktivnosti za izradu te tijekom same izrade Plana osigurano je sudjelovanje svih relevantnih dionika, uključujući predstavnike sektora, tijela državne uprave, znanstvene institucije, jedinice područne (regionalne) samouprave, kao i civilni sektor i širu zainteresiranu javnost, bilo kroz rad Stručne radne skupine, ili kroz dosadašnja elektronska savjetovanja s javnošću (javna rasprava u okviru strateške procjene utjecaja na okoliš).

You may also read!

jabuke

Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani

Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu

Read More...
izvoz

Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što

Read More...
maslinovo

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala rasti do 25 posto

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala koji utječe na proizvodnju u Španjolskoj, porasti za 25 posto u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design