U Hrvatskoj 10 575 turista prijavljenih u eVisitor

In Iz zemlje
turizam

U Hrvatskoj je prema podacima iz sustava eVisitor uoči petka boravilo 10 757 turista, od kojih su 60 posto bili domaći, a ostalih 40 posto strani, pri čemu ih je najviše od ukupnog broja ili 46 posto bilo prijavljenih u nekomercijalnom smještaju, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Riječ je o turistima koji su u eVisitoru bili prijavljeni na dan 25. ožujka (četvrtak), pri čemu nije vidljivo koji su motivi njihovog boravka te ih se prije može označiti kao goste odnosno osobe izvan svog stalnog mjesta boravka, a manje kao one koji su u Hrvatskoj zbog isključivo turističkih razloga.

Od ukupnih 10 757 turista koji su u eVisitoru bili prijavljeni na dan 25. ožujka, domaćih je bilo 6 449, a stranih 4 308, među kojima najviše ili 11 posto iz Bosne i Hercegovine, potom iz Slovenije 4 posto te Srbije i Njemačke po 3 posto, otkrivaju iz HTZ-a.

Najviše je tih turista, 4 973, boravilo u nekomercijalnom smještaju (stanovi i kuće za odmor, vikendice i sl.), a potom u smještaju u domaćinstvima, njih 4 907.

U nekomercijalnom smještaju boravilo je 64 posto domaćih gostiju, a stranih 36 posto, od kojih je i tu najviše bilo onih iz Bosne i Hercegovine, te zatim iz Slovenije, Srbije, Njemačke, Makedonije i Austrije.

U domaćinstvima su 25. ožujka, prema eVisitoru, većinom bili domaći gosti, 59 posto, dok je udjel stranih 41 posto, pri čemu su i tu opet najbrojniji bili iz Bosne i Hercegovine ili 25 posto od ukupnog broja stranih gostiju u smještaju u domaćinstvima. Slijede ih turisti iz SAD-a sa udjelom od 8 posto, Srbije sa 7 posto, Njemačke sa 6 posto, Makedonije sa 4 posto te Slovenije sa 4 posto udjela.

Gledano prema destinacijama na dan 25. ožujka, najviše prijavljenih turista/gostiju u eVisitoru bilo je na Viru, oko 550, zatim u Zagrebu 467, Splitu 420, Dubrovniku 230 i Zadru 209, a njih između 100 i 200 bilo je u Rogoznici, Rijeci, Okrugu, Crikvenici i Šibeniku.

U zadnjih tjedan dana porast registriranih gostiju

Na upit Hine, iz HTZ-a iznose i podatke iz eVisitora za proteklih tjedan dana, odnosno od 19. do 25. ožujka, koji pokazuju da je 25. ožujka u Hrvatskoj bio 821 gost više u odnosu na njih 9 936 na dan 19. ožujka.

“Taj se rast u najvećoj mjeri može pripisati rastu broja gostiju u nekomercijalnom smještaju, koji je 25. ožujka bio veći za 1 294 gostiju nego u tom smještaju 19. ožujka”, kažu iz HTZ-a.

Dodaju i da su destinacije u kojima je broj gostiju znatnije porastao 25. ožujka u odnosu na 19. ožujak Primošten, Okrug, Omiš, Marina, Rogoznica, Novalja, Omišalj, Šibenik, Makarska, Vir, Malinska-Dubašnica, Pag, Zadar, Pašman i Crikvenica.

Do 25. ožujka pad noćenja 15 posto

S obzirom na kumulativ, eVisitor pokazuje da je od početka ove godine, ili od 1. siječnja do 25. ožujka, u Hrvatsku ukupno došlo 630 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo 1,8 milijuna noćenja.

Time je u odnosu na isto vrijeme 2019. u turističkim dolascima zabilježen pad od 25,3 posto, dok su noćenja u minusu od 15 posto, što je izravna posljedica širenja koronavirusa po svijetu i Europi. (H)

You may also read!

Gordana Picek

dm i Biobaza za unapređenje ženskog zdravlja – osigurana donacija od 24 tisuće kuna za KBC Zagreb

U četvrtak, 28. svibnja, dm i Biobaza predali su donaciju od 24.276 kuna Udruzi P.I.N.K. – life koja je

Read More...
turizam

HUT: Dodatna liberalizacija prelaska granica i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što

Read More...
stulic

SSSH i STH predsjedniku Vlade RH: Očekujemo da štitite i provodite zakone, a ne da imate razumijevanja za one koji ih krše

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.