U Općini Poličnik položen kamen temeljac za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju

In Financije i gospodarstvo
U Općini Poličnik položen kamen temeljac za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju vrijednog 25 milijuna kuna

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je danas na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi u Općini Poličnik. Radi se o projektu kojeg zajedno provode Općina Poličnik, kao nositelj, te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije za ovaj razvojni projekt, a sve uz potporu i podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Naime, sredstva za realizaciju samog projekta osigurana su iz europskih fondova, u okviru poziva za razvoj poslovne infrastrukture, upravo preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ukupna je vrijednost projekta 25 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 20 milijuna kuna.

Uz ministra Horvata i domaćine, župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik Davora Lončara, prisustvovali su i saborska zastupnica Grozdana Perić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić, zamjenici župana Zadarske županije Šime Vicković i Šime Mršić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, zamjenica ravnateljice Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, te vlč. don Damir Juričin koji je ujedno prigodnom propovijedi blagoslovio prostor polaganja kamena temeljca.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Vlada RH ulažu velike napore u stvaranje pozitivnije poduzetničke klime

Centar za razvoj i edukaciju, čiji se dovršetak očekuje do studenog 2019. godine, zamišljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med.

Također, ovdje će se provoditi proizvodni projekti te razvijati malo i srednje poduzetništvo u prehrambeno – prerađivačkoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te raditi na razvoju novih proizvoda. Ministar Horvat istaknuo je u svom govoru kako ga posebno raduje činjenica da je Centar namijenjen za poticanje poduzetništva i razvoj industrije.

„Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ulažu velike napore kako bi se potaknuo što veći rast gospodarstva, a upravo su projekti poput ovih važni kotačići u pokretanju jačeg poduzetništva i stvaranju pozitivnije poduzetničke klime. Drago mi je da su i Općina i Županija prepoznali ta nastojanja i iskoristili sredstva koje Ministarstvo nudi kroz natječaje“, rekao je ministar Horvat te naglasio kako je od 2015. godine do danas u Zadarskoj županiji dodijeljeno ukupno 30 potpora, od čega 25 potpora poduzetnicima i obrtnicima, a 5 potpora za poduzetničku infrastrukturu.

Ukupna vrijednost projekata koji su ostvarili pravo na potporu iznosi 315 milijuna kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva viša od 154 milijuna kuna. Međutim, ističe ministar, bespovratna sredstva iz europskih fondova nisu jedini način na koji se podupiru poduzetnici, projekti i investicije, zbog čega je pohvalio poduzetnike Zadarske županije i Općine Poličnik, kao i predstavnike jedinica lokalne samouprave, koji se redovito prijavljuju za korištenje i drugih potpora u okviru mjera za poticanje ulaganja. Župan Longin izrazio je zadovoljstvo što se konačno krenulo u izgradnju samog objekta, nakon što su ishođene sve potrebne dozvole i zadovoljene zakonske regulative, čime će Zadarska županija krenuti u realizaciju svog četvrtog centra, dok su već u tijeku i projekti izgradnje Centra novih tehnologija, Plavo zelenog centra i Centra kreativne industrije.

Načelnik Lončar naglasio je kako je Općina već uložila 1,5 milijuna kuna kroz ishođenje potrebnih dozvola, te rješavanja pitanja zemljišta i dokumentacije, dok će se s dodatnih 4 milijuna kuna zatvoriti financijska konstrukcija. Najveće zadovoljstvo vidi u činjenici kako će se na prostoru Centra zaposliti 7-10 djelatnika, dok je u postojećim poslovnim zonama na području Općine oko 1.500 zaposlenih.

Poduzetnicima do kraja godine na raspolaganju novih 1,7 milijardi kuna
Ministar Horvat iskoristio je tu priliku da javno uputi poziv i svim drugim poduzetnicima da se još više informiraju i javljaju na raspisane natječaje, kao i druge vrste potpora, koje raspisuje samo Ministarstvo.

„Ovom prigodom želim naglasiti da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta intenzivno radi na tome da se do kraja godine raspiše 8 novih poziva u okviru kojih će se poduzetnicima na raspolaganje staviti novih 1,7 milijardi kuna te vjerujem da će među tim projektima biti i novi projekti iz ove županije, ali i svih drugih dijelova Lijepe naše“, rekao je ministar Horvat. Osvrnuo se pritom i na razvijenu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu na području Općine koja obuhvaća 5 poduzetničkih zona u okviru kojih uspješno djeluje više desetaka poduzetnika.

Na taj način pohvalio je samu Općinu i njene predstavnike, istaknuvši kako Poličnik može biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave te pokazatelj da se ipak može. „Nalazimo se u fazi u kojoj moramo iskoristiti sva ona sredstva koja nam strukturni fondovi stavljaju na raspolaganje. Ovakvu infrastrukturu ne treba graditi sredstvima općinskih i županijskih proračuna, a pogotovo ne sredstvima državnog proračuna, već dobrim osmišljavanjem natječaja kakvih našim poduzetnicima nedostaje. Svu infrastrukturu moramo staviti u punu funkciju i optjecaj tako da poduzetnik ima priliku na jednom mjestu dobiti sav servis koji mu je potreban. Na nama je da im za to osiguramo sve potrebne preduvjete i ovim putem vas uvjeravam da i Ministarstvo i Vlada tome pridaju veliku pažnju, jer pored postojećih problema koji se rješavaju, mi naprosto moramo raditi na pokretanju daljnjeg investicijskog ciklusa, vraćanju optimizma u hrvatsko gospodarstvo i njegovom kontinuiranom jačanju, kako bismo i dalje ostvarivali željene stope rasta“, zaključio je ministar Horvat te čestitao svim uključenim akterima u realizaciji projekta Centra za razvoj i edukaciju, uz želju da se projekt završi u zadanom roku i što prije krene s radom.

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.