U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

In Financije i gospodarstvo
INDUSTRIa

U rujnu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2% veća u odnosu na rujan 2018. godine. Promatrajući samo rujan tijekom godina, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem rujnu bila je druga najveća razina proizvodnje u posljednjih devet godina, ali ipak 7,7% manja u odnosu na rujan 2008. godine.

Strukturno, rast u ovogodišnjem rujnu rezultat je povećanja proizvodnje kod sve tri industrijske djelatnosti: rudarstvo i vađenje (4,6%, prvi rast nakon šest mjeseci pada), prerađivačka industrija (0,6%, u posljednja četiri mjeseca bilježe se oscilacije) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (9,6%, šesti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje kod proizvodnje farmaceutskih proizvoda (18,4%, tri mjeseca uzastopnoga rasta), proizvodnje namještaja (20,2%, kontinuirani godišnji rast od veljače ove godine) te kod popravka i instaliranja strojeva i opreme (12,4%, u posljednjih 13 mjeseci samo jedan pad).

Sve tri spomenute grane prerađivačke industrije bilježe rast proizvodnje i na kumulativnoj razini, s time da je kod farmaceutskih proizvoda te popravka i instaliranja strojeva i opreme u prošloj godini zabilježena veća razina proizvodnje u odnosu na 2008. godinu, i to za 17,9%, odnosno 64,2%.

U prvih devet mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

You may also read!

okus

Dani tradicionalnih okusa u sedam mjesta Zagrebačke županije

U deset županija od 15. do 25. studenoga održavaju se Dani okusa hrvatske tradicije, u kojima sudjeluje više od

Read More...
nafta

Cijene nafte stabilne iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu u 2020.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara, balansirajući između strahovanja od

Read More...
zv

Zagrebački velesajam obilježio 110 godina svog postojanja

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.