U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

In Financije i gospodarstvo
INDUSTRIa

U rujnu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2% veća u odnosu na rujan 2018. godine. Promatrajući samo rujan tijekom godina, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem rujnu bila je druga najveća razina proizvodnje u posljednjih devet godina, ali ipak 7,7% manja u odnosu na rujan 2008. godine.

Strukturno, rast u ovogodišnjem rujnu rezultat je povećanja proizvodnje kod sve tri industrijske djelatnosti: rudarstvo i vađenje (4,6%, prvi rast nakon šest mjeseci pada), prerađivačka industrija (0,6%, u posljednja četiri mjeseca bilježe se oscilacije) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (9,6%, šesti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje kod proizvodnje farmaceutskih proizvoda (18,4%, tri mjeseca uzastopnoga rasta), proizvodnje namještaja (20,2%, kontinuirani godišnji rast od veljače ove godine) te kod popravka i instaliranja strojeva i opreme (12,4%, u posljednjih 13 mjeseci samo jedan pad).

Sve tri spomenute grane prerađivačke industrije bilježe rast proizvodnje i na kumulativnoj razini, s time da je kod farmaceutskih proizvoda te popravka i instaliranja strojeva i opreme u prošloj godini zabilježena veća razina proizvodnje u odnosu na 2008. godinu, i to za 17,9%, odnosno 64,2%.

U prvih devet mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

You may also read!

Sajam

Malezijsko tržište zainteresirano za hrvatske inovacije

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore domaći inovatori susreli su se s potencijalnim malezijskim partnerima kroz poslovne forume i individualne

Read More...
trgovina

Godišnja inflacija u siječnju dva posto

Godišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama u Hrvatskoj u siječnju je iznosila dva posto, dok su pri usporedbi s

Read More...
Podravka

Podravka otvorila najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja

U Podravki je u petak obilježena 100. obljetnica rođenja profesorice Zlate Bartl, jedne od najznačajnijih osoba iz Podravkine bogate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.