U Prelogu održano događanje „Sve na jednom mjestu“ i Briefing za gospodarstvenike “Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU“

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu kako je gospodarski rast od 3,9 posto induciran novom investicijskom politikom, a ustvrdio je i kako je moguć rast BDP-a od pet posto.

Horvat je to rekao u Prelogu u kojem je njegovo ministarstvo organiziralo događanje “Sve na jednom mjestu”, nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave o njihovim pravima na unutarnjem tržištu, a održan je i briefing za gospodarstvenike “Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU”.

horvat
Darko Horvat

„Sada kada su se dogodili malo veći investicijski ciklusi i u sinergiji s realnim sektorom došlo je do ovakvog rasta“, kazao je Horvat te dodao kako smo se približili iznosu investicija od gotovo 40 milijardi kuna. Horvat je rekao i kako je moguć rast BDP-a od 5 posto.

„Treba samo iskoristiti onu alokaciju koju nam nude fondovi Europske unije od 10,7 milijardi eura koliko nam se nudi i krajem 2020. Moguće je dostići rast od 5 posto“, izjavio je Horvat.

SZ Hrvatska prepoznata kao investicijski brend

Za grad Prelog ministar je rekao da ne čekaju poduzetnike nego ih zovu, osiguravaju im komparativne prednosti, a sjeverozapadna Hrvatska prepoznata je kao investicijski brend ne samo u Hrvatskoj već i šire. Spomenuo je četiri multinacionalne kompanije u poduzetničkoj zoni u Prelogu koje vode domaći ljudi.

„Školovani su u Hrvatskoj i sve kritike nauštrb lošeg obrazovanog sustava, loše poslovne klime, loše investicijske klime, ovdje ne padaju na plodno tlo. U Prelogu je sva administracija na jednom mjestu i poduzetnik sve rješava u jednom danu. To želimo prenijeti u druge krajeve“, poručio je ministar Horvat koji je spomenuo i drugi grad na sjeveru Hrvatske s pozitivnom poduzetničkom klimom.

„Kada smo prije šest mjeseci testirali četiri grada, među njima i Varaždin, došli smo do vrlo interesantne činjenice. Od pet markera, u četiri je grad Varaždin bio na prvom mjestu. Ali isto tako od 29 gradova Europe koji nisu glavni gradovi, grad Varaždin je u tri markera bio na prvom mjestu“, kazao je Horvat te dodao da je 2019. godina digitalne preobrazbe, prekretnica u poimanju i percepciji Hrvatske kao poduzetničkog i investicijskog okruženja.

Ministar Horvat je kazao i da je trenutno 10,5 milijardi kuna investicija u poduzetničkom sektoru te da su nedostajale velike infrastrukturne investicije države. One su pokrenute, poput Pelješkog mosta, obilaznica gradova, završetka cesta, dva projekta u željezničkoj infrastrukturi, završetka četiri zračne luke. Ministar je najavio raspisivanje dva natječaja za sufinanciranje 300 inovativnih projekata vrijednih 5,5 milijardi kuna, a kroz natječaje će biti transferirane dvije milijarde.

Iz Preloga u proteklih pet godina nitko nije iselio

svi

„Kada uspijemo osigurati da nam prosječna plaća bude na razini neto tisuću eura i da nam razlika u cijeni rada između onog što radnik dobiva, neto, i onoga koliko taj radnik poduzetnika košta, bruto 2, bude što je manje moguća, tada ćemo imati priliku razgovarati o najjačoj demografskoj mjeri – kvalitetnom radnom mjestu i dobroj plaći“, rekao je Horvat te dodao da se, zbog tih razloga, iz Preloga u proteklih pet godina nitko nije iselio.

U sklopu događanja „Sve na jednom mjestu“ i briefinga za gospodarstvenike „Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU“ u Prelogu su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavili mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta koji su besplatni i na usluzi građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom. Građanima su dane informacije o potrošačkim pravima, a poduzetnici su informirani o slobodnijem prekograničnom pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode te pružanja usluga informacijskog društva i digitalnom gospodarstvu.

soic
Ivana Soić

Uvodno se prisutnima obratila mr.sc. Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavivši portal “Sve za potrošača” te naglasila kako se putem tog sučelja može dobiti niz odgovora na aktualna pitanja iz te problematike. Također je i naglasila važnost ovakvih gospodarskih druženja.

O digitalnom poslovanju i internet trgovinama govorio je Matija Maček, iz Službe za digitalnu ekonomiju. O aktualnostima u primjeni e-računa izlagao je Josip Rimac, Služba za digitalnu ekonomiju. Uspješno poslovanje uz zaštitu prava potrošača bila je tema Đeme Bartulović, iz Služba za politiku zaštite potrošača.

O Pravilima prekogranične trgovine i geoblokiranju govorila je Danijela Marković Krstić, Služba za politiku zaštite potrošača, iz Europskog potrošačkog centra; a o Lakšem pristup unutarnjem tržištu EU – JKT, Daniel Hinšt, Služba za usluge i Centar unutarnjeg tržišta.

Sprječavanje barijera na unutarnjem tržištu – TRIS, bila je tema Dubravke Drinovac, Služba za robe i centar SOLVIT; a sve informacije o tehničkim propisima za stavljanje roba na tržište EU – PCP dala je u svom izlaganju Tajana Vrban, Služba za robe i centar SOLVIT.

O pomoći građanima i gospodarstvenicima na unutarnjem tržištu EU – SOLVIT, govorila je Neda Bedenko, Služba za robe i centar SOLVIT; a izlaganje Jednim klikom do Europe – CUT imala je Iva Dodig, iz Službe za usluge i Centar unutarnjeg tržišta. Sve informacije o mjeriteljstvu, plemenitim kovinama i homologaciji motornih vozila dao je Trpimir Župić iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo; a “Akreditacija u funkciji povjerenja” bila je tema Tihomira Babića, ravnatelja Hrvatske akreditacijske agencije. Onormama i unutarnjem tržištu EU-a govorila je Ana Marija Boljanović, Hrvatski zavod za norme.

Na samom kraju ovog gospodarskog druženja, nazočnima su se obratili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Suvremena.hr i Hina

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.