U prvih devet mjeseci u svijetu putovalo 700 milijuna turista

In Iz svijeta
turizam - hotel

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci svijetom je putovalo otprilike 700 milijuna turista, što je 133 posto više nego u isto vrijeme 2021., ali i na razini 63 posto zabilježenog u pretpandemijskoj 2019., izvijestili su u srijedu iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Na temelju novih, privremenih rezultata svog svjetskog turističkog barometra, kao i procjena panela turističkih stručnjaka, UNWTO procjenjuje da bi do kraja 2022. moglo doći do određenog smanjenja putovanja po svijetu zbog izazova vezanih uz gospodarsku krizu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini, a to utjecati na turistički promet i u 2023.

Ipak, unatoč svim tim izazovima, koji usporavaju oporavak turizma na globalnoj razini, iz UNWTO-a ističu da bi prihodi od izvoza od turizma do kraja ove godine mogli dosegnuti 1.200 do 1.300 milijardi američkih dolara, što bi bilo oko 70 posto više nego u 2021., te na razini od 70 do 80 posto od ukupnih 1.800 milijardi dolara prihoda ostvarenog globalno u 2019.

UNWTO očekuje i da će do kraja godine u svijetu biti zabilježeno ukupno više od 900 milijuna turističkih dolazaka te će tako njihov broj dosegnuti razinu od 65 posto iz predpandemijske 2019.

Europa s najviše turista i najbliže rezultatima iz 2019.

Gotovo 50 posto od ukupnih turističkih dolazaka u svijetu u prvih devet mjeseci, ili njih 340 milijuna ostvareno je samo u trećem tromjesečju 2022.

Više od polovine svih koji su do kraja rujna putovali svijetom, odnosno njih 68 posto ili 477 milijuna bilo je u Europi, koja time zadržava lidersku poziciju među svim svjetskim regijama, kao i najvećim dostizanjem od 81 posto razine tog prometa iz 2019.

Uz to, Europa je zabilježila i posebno snažan učinak samo u trećem tromjesečju, kada je broj dolazaka turista dosegnuo gotovo 90 posto razine iz 2019.

U odnosu pak na isto vrijeme 2021., u Europi je do kraja rujna ove godine bilo 126 posto više turista, za što iz UNWTO-a kažu da je potaknuto snažnom potražnjom unutar same Europe te putovanjima iz SAD-a.

Bliski istok po rezultatima slijedi Europu, jer je ta regija zabilježila čak 225 posto više dolazaka turista do rujna u odnosu na isto razdoblje 2021., odnosno 77 posto razine prije pandemije.

Rast dolazaka međunarodnih turista u odnosu na 2021. imala je i Afrika, od 166 posto, te Amerika od 106 posto, čime su i na 63 odnosno 66 posto prometa 2019.

I u regiji Azija i Pacifik turista su imali oko 230 posto više nego u 2021., jer su se mnoga odredišta otvorila i prvi puta od početka pandemije, uključujući i Japan, ali sve je to još daleko od rezultata 2019., za kojom ta svjetska regija zaostaje oko 83 posto, pri čemu Kina, kao jedno od ključnih tržišta za svjetsku turističku potrošnju, i dalje ostaje zatvorena.

Iz UNWTO-a iznose i da su neke podregije u svijetu imale i bolje rezultate od regija, poput zapadne i južno mediteranske Europe, u kojima je dostignuto 88 odnosno 86 posto predpandemijskih dolazaka turista.

Među onima koji su, pak, postigli značajan porast prihoda od međunarodnog turizma u prvih devet mjeseci 2022. UNWTO izdvaja Srbiju, Rumunjsku, Tursku, Latviju, Portugal, Pakistan, Meksiko, Maroko i Francusku., dok su među turistima s najvećom potrošnjom istaknuti oni iz Njemačke, Belgije, Italije, SAD-a, Katra, Indije i Saudijske Arabije. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design