U prvom kvartalu nastavljen rast plaća

In Zaposlenost / plaće
lova

U ožujku je ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8778 kuna, što je 133 kune više nego u prethodnom mjesecu i 311 kuna ili 3,7% više nego u ožujku 2018. godine. Istodobno je neto plaća iznosila 6464 kune, što je 95 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 211 kuna ili 3,4% više nego u istom mjesecu prošle godine. Riječ je o nastavku dinamičnog rasta plaća na godišnjoj razini koji je tek privremeno bio usporen u studenome prošle godine.

Pritom je realan rast plaća bio niži s obzirom na inflaciju koja je iznosila 0,9%, pa je tako bruto plaća u ožujku na godišnjoj razini realno povećana za 2,8%, a neto plaća za 2,5%. Time je istodobno nastavljena i tendencija snažnijega međugodišnjeg rasta bruto u odnosu na neto plaću, što je obilježavalo i kretanja u cijeloj 2018. godini. Rast plaća u ovoj godini podupiru svi važniji čimbenici među kojima se ističe nastavak gospodarskog rasta u znatnoj mjeri temeljen na osobnoj potrošnji, povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te pritisak nedostatka radnika određenih struka i emigracijskih tokova na rast plaća.

Uz to, u smjeru rasta plaća djeluje i dio mjera ekonomske politike koji se odnosi na daljnje povećanje minimalne plaće od početka ove godine te porezne promjene u oporezivanju dohodaka i u smanjenju ukupnog opterećenja poslodavaca doprinosima, koje omogućuju nastavak rasta neto plaće.

U takvim je okolnostima sumarno u prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8697 kuna, što je nominalno 3,9%, a realno 3,4% više nego u prvom kvartalu 2018. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6411 kuna, što je nominalno 3,6%, a realno 3,1% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je ostvareni rast realne neto plaće u prvom kvartalu ove godine blago usporio u odnosu na rast u istom razdoblju 2018. godine kada je iznosio 3,3%.

Najviša je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvom kvartalu 2019. isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 12078 kuna, a najniža je isplaćena u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti u iznosu od 4208 kuna. Na godišnjoj je razini rast neto plaće veći od 20% zabilježen u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, dok je istodobno smanjenje razine prosječne neto plaće zabilježeno u sedam djelatnosti, a naviše u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava pod utjecajem problema u brodogradnji.

Plaće rastu i u europskim zemljama pri gospodarskom rastu sve više oslonjenom na osobnu potrošnju te pod pritiskom demografskih kretanja i nedostatka radnika. Pritom u sličnim zemljama u pravilu plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj. Stoga se širi krug zemalja s mjesečnom bruto plaćom višom od tisuću eura pa su takvu plaću u ožujku prema dosad raspoloživim podatcima bilježile Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura), Slovačka (1143 eura) i Rumunjska (1062 eura), a slijede ih Crna Gora (765 eura), Bosna i Hercegovina (714 eura) i Bugarska (638 eura).

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta plaća pri pozitivnim kretanjima na tržištu rada, utjecaju poreznih promjena i povećanja minimalne plaće te pritisku koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka. Stoga će plaće i dalje pružati važan doprinos povećanju kupovne moći stanovništva i time, putem povećane potrošnje, ukupnom gospodarskom rastu, ali uz postupno narušavanje odnosa između kretanja plaća i produktivnosti rada.

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.