U sanaciji štete od potresa, prije svega sigurnost

In Zdravlje
potres

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) uputio je apel svojim članovima, ali i svim ostalim dionicima sanacije štete u potresima razorenim područjima za obveznim korištenjem sve potrebne zaštitne opreme i rad sukladan propisanim mjerama zaštite na radu.

SGH je zatražio i od poslodavaca da radnicima osiguraju takav rad, a od stožera civilne zaštite i svih drugih nadležnih tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini da sa svojih pozicija inzistiraju na striktnom provođenju pravila i mjera zaštite na radu i preventivno djeluju na sprječavanju nezgoda na ovim vrlo zahtjevnim i opasnim poslovima.

Apel SGH u cijelosti pročitajte u nastavku:

“Zahvaljujemo svima, posebice našim članovima, kao i njihovim poslodavcima koji neumorno, od prvoga dana, sudjeluju u pružanju žurne pomoći u saniranju šteta koje ugrožavaju zdravlje i život stanovništva na područjima zahvaćenim katastrofalnim potresom u Petrinji, Glini, Sisku i svim drugim mjestima na području Sisačko-moslavačke županije i šire.
Bravo graditelji, ali, opreza nikada dosta, jer obavljanje takvih teških i opasnih poslova u ovim okolnostima predstavlja dodatnu opasnost kako za same radnike, tako i za sve druge!

Prisjetimo se kako su nepravilnosti u radu i nepridržavanje mjera zaštite na radu na opasnim poslovima žurnog saniranja šteta od potresa na visini, na području Grada Zagreba i okolice, u proljeće prošle godine završile kobno za dvojicu radnika koji su smrtno stradali. Na žalost, takve nepravilnosti i propusti i dalje su česta pojava. Sada su svakodnevno prisutne i na sanacijama šteta na područjima zahvaćenim katastrofalnim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji i šire.

Iako neizmjerno zahvalni, zabrinuti smo za živote i zdravlje naših članova, građevinskih radnika, ali i svih drugih koji neumorno rade na sanaciji šteta u teškim uvjetima, posebice na velikoj visini. Pri tome često improviziraju i ne pridržavaju se pravila struke i mjera zaštite na radu. Osim toga, svi oni su osim fizičkim, izloženi i teškim psihičkim naporima što dodatno povećava rizike za nezgode.

Stoga apeliramo na naše članove i sve druge sudionike sanacije šteta na obvezno korištenje sve potrebne zaštitne opreme i rad sukladan propisanim mjerama zaštite na radu. Od njihovih poslodavaca i nadređenih zahtijevamo da im to, ma koliko god bilo komplicirano, i osiguraju, jer temelj zaštite na radu je upravo prevencija odnosno poduzimanje mjere u radnom postupku radi sprječavanja ili smanjivanja rizika od nezgoda na radu. Također, upozoravamo i zahtijevamo od stožera civilne zaštite i svih drugih nadležnih tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini da sa svojih pozicija također inzistiraju na striktnom provođenju pravila i mjera zaštite na radu i preventivno djeluju na sprječavanju nezgoda na ovim vrlo zahtjevnim i opasnim poslovima”.

Dakle, važno je da radove na sanaciji posljedica potresa izvode za to stručno osposobljene i zdravstveno sposobne osobe ,jer sigurnost na radu je prva!

Vitomir Begović

You may also read!

rimac

Sveta Nedelja i Rimac Automobili potpisali ugovor o pravu građenja kampusa

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su u petak ugovor o osnivanju prava

Read More...
Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
cijene

Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.