U travnju porasla zaposlenost, ali i stopa nezaposlenosti

In Zaposlenost / plaće
industrija

Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,527 milijuna zaposlenih, što je za 0,8 posto više u odnosu na mjesec ranije, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova, na 9,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, objavljenima u utorak, krajem travnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.527.694 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2019. godine, porast za 1,5 posto.

Pritom je krajem travnja u pravnim osobama bilo zaposleno 1.325.632 osobe, što je za 0,9 posto ili 11.598 osoba više nego krajem ožujka ove godine, a 2,4 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

Po podacima, koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 182.853 zaposlenih, što je 0,5 posto više nego u ožujku.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika porastao je za 0,1 posto, na ukupno 19.209.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja, a koje su se protegnule na cijeli travanj.

No, s druge pak strane, Vlada je u travnju donijela drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojemu je cilj očuvanje radnih mjesta. Među ostalim, tako je potpora za očuvanje radnih mjesta podignuta s 3.250 na 4.000 kuna neto, dok je dio poduzeća djelomično ili u cijelosti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Iz DZS-a napominju da zbog situacije prouzročene epidemijom bolesti Covid-19 i potresa u Zagrebu pojedine djelatnosti pokazuju znatne razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, što je utjecalo na obuhvat statističkih jedinica.

Djelatnosti u kojima je ostvaren veći obuhvat u travnju u odnosu na ožujak su iz područja prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikla, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane…

“Analiza obuhvata podataka iz administrativnog izvora pokazala je da je povećan broj pravnih osoba koje su predale izvješće u travnju u odnosu na ožujak, čime je obuhvat za travanj znatno veći za 1.957 pravnih osoba. Od ukupnog broja podnositelja koji su predali izvješće za travanj, a nisu za ožujak, 52,4 posto odnosi se na poduzeća s jednom zaposlenom osobom”, ističu iz DZS-a.

Stopa nezaposlenosti porasla na 9,4 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja su u evidenciji Zavoda bile registrirane 159.234 nezaposlene osobe, što je za 15.773 osobe ili 11 posto više u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, što je za 0,8 postotna boda više nego u ožujku ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a. (H)

You may also read!

Zdravko Marić i Luka Burilović

Marić: Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed

Na sastanku gospodarstvenika s ministrom financija Zdravkom Marićem održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori raspravljalo se o petom krugu porezne

Read More...
Lesnina

Kako odabrati idealni tepih

Ako unutar svoja četiri zida želimo uživati i osjećati se opušteno, bitno je da ambijent odgovara našim željama i

Read More...
Konzum

Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata

U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova. Nedugo nakon otvorenja Konzuma

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.