U travnju porasla zaposlenost, ali i stopa nezaposlenosti

In Zaposlenost / plaće
industrija

Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,527 milijuna zaposlenih, što je za 0,8 posto više u odnosu na mjesec ranije, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova, na 9,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, objavljenima u utorak, krajem travnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.527.694 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2019. godine, porast za 1,5 posto.

Pritom je krajem travnja u pravnim osobama bilo zaposleno 1.325.632 osobe, što je za 0,9 posto ili 11.598 osoba više nego krajem ožujka ove godine, a 2,4 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

Po podacima, koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 182.853 zaposlenih, što je 0,5 posto više nego u ožujku.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika porastao je za 0,1 posto, na ukupno 19.209.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja, a koje su se protegnule na cijeli travanj.

No, s druge pak strane, Vlada je u travnju donijela drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojemu je cilj očuvanje radnih mjesta. Među ostalim, tako je potpora za očuvanje radnih mjesta podignuta s 3.250 na 4.000 kuna neto, dok je dio poduzeća djelomično ili u cijelosti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Iz DZS-a napominju da zbog situacije prouzročene epidemijom bolesti Covid-19 i potresa u Zagrebu pojedine djelatnosti pokazuju znatne razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, što je utjecalo na obuhvat statističkih jedinica.

Djelatnosti u kojima je ostvaren veći obuhvat u travnju u odnosu na ožujak su iz područja prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikla, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane…

“Analiza obuhvata podataka iz administrativnog izvora pokazala je da je povećan broj pravnih osoba koje su predale izvješće u travnju u odnosu na ožujak, čime je obuhvat za travanj znatno veći za 1.957 pravnih osoba. Od ukupnog broja podnositelja koji su predali izvješće za travanj, a nisu za ožujak, 52,4 posto odnosi se na poduzeća s jednom zaposlenom osobom”, ističu iz DZS-a.

Stopa nezaposlenosti porasla na 9,4 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja su u evidenciji Zavoda bile registrirane 159.234 nezaposlene osobe, što je za 15.773 osobe ili 11 posto više u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, što je za 0,8 postotna boda više nego u ožujku ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a. (H)

You may also read!

turizam

eVisitor: U Hrvatskoj u srpnju 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja

Read More...
wallstreet

Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama

Read More...
savic

Županije ugovorile preko 60 milijardi kuna EU sredstava, Dubrovčani prednjače

U razdoblju od 2017. do 2019. hrvatske su županije ugovorile EU projekata u iznosu od 61,2 milijarde kuna (8,24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.