U trgovini i prerađivačkoj industrija 47 posto dobiti svih poduzetnika

In Trgovina na malo
trgovina

Poduzetnici u trgovini i prerađivačkoj industriji u 2019. godini su ostvarili neto dobit od 14,6 milijardi kuna, što je 46,8 posto ukupno ostvarene neto dobiti svih hrvatskih poduzetnika, koja je iznosila 31,3 milijarde kuna, pokazuju podaci Fine.

Poduzetnici – obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 136.260, u 2019. godini su zapošljavali 969.776 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 48,9 milijardi kuna, gubitak razdoblja u iznosu od 17,6 milijardi kuna te iskazali neto dobit u visini od 31,3 milijarde kuna.

Promatraju li se podaci prema konsolidiranom financijskom rezultatu (neto dobiti ili neto gubitku), u 2019. je u 19 područja djelatnosti ostvarena neto dobit, a samo u jednoj neto gubitak i to kod poduzetnika u poslovanju financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja u iznosu od 187,6 milijuna kuna, navode iz Fine.

Finini podaci pokazuju i da su poduzetnici u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i na malo ostvarili najveću dobit razdoblja, u iznosu od gotovo 21 milijarde kuna, što je 42,9 posto ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika koja je iznosila 48,9 milijardi kuna.

Poduzetnici u te dvije djelatnosti su imali i najveći broj zaposlenih, 436.008 (45 posto svih zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika).

Najveća neto dobit u 2019. ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo – 7,4 milijarde kuna.

Slijede poduzetnici prerađivačke industrije sa 7,2 milijarde kuna neto dobiti te poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 3,9 milijardi kuna neto dobiti.

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2019. godini je bio HEP koji je iskazao dobit razdoblja od 1,1 milijardu kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska s ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 984,4 milijuna kuna, dok je treće mjesto zauzeo Hrvatski Telekom (HT) sa 717,1 milijun kuna ostvarene dobiti razdoblja.

U trgovini na veliko i malo najveću dobit razdoblja u 2019. je ostvario Lidl Hrvatska, u iznosu od 345,9 milijuna kuna.

Slijedi Roto Dinamic s ostvarenih 230,5 milijuna kuna dobiti i Atlantic Trade s 229,0 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8.485 kuna, što je za 45,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj koja je iznosila 5.815 kuna, pokazuju podaci Fine. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom,

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante

Read More...
industrija

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na

Read More...
Cromaris

Cromaris donirao vrijednu školsku opremu OŠ Petra Lorine u Salima

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.