U trgovini i prerađivačkoj industrija 47 posto dobiti svih poduzetnika

In Trgovina na malo
trgovina

Poduzetnici u trgovini i prerađivačkoj industriji u 2019. godini su ostvarili neto dobit od 14,6 milijardi kuna, što je 46,8 posto ukupno ostvarene neto dobiti svih hrvatskih poduzetnika, koja je iznosila 31,3 milijarde kuna, pokazuju podaci Fine.

Poduzetnici – obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 136.260, u 2019. godini su zapošljavali 969.776 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 48,9 milijardi kuna, gubitak razdoblja u iznosu od 17,6 milijardi kuna te iskazali neto dobit u visini od 31,3 milijarde kuna.

Promatraju li se podaci prema konsolidiranom financijskom rezultatu (neto dobiti ili neto gubitku), u 2019. je u 19 područja djelatnosti ostvarena neto dobit, a samo u jednoj neto gubitak i to kod poduzetnika u poslovanju financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja u iznosu od 187,6 milijuna kuna, navode iz Fine.

Finini podaci pokazuju i da su poduzetnici u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i na malo ostvarili najveću dobit razdoblja, u iznosu od gotovo 21 milijarde kuna, što je 42,9 posto ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika koja je iznosila 48,9 milijardi kuna.

Poduzetnici u te dvije djelatnosti su imali i najveći broj zaposlenih, 436.008 (45 posto svih zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika).

Najveća neto dobit u 2019. ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo – 7,4 milijarde kuna.

Slijede poduzetnici prerađivačke industrije sa 7,2 milijarde kuna neto dobiti te poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 3,9 milijardi kuna neto dobiti.

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2019. godini je bio HEP koji je iskazao dobit razdoblja od 1,1 milijardu kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska s ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 984,4 milijuna kuna, dok je treće mjesto zauzeo Hrvatski Telekom (HT) sa 717,1 milijun kuna ostvarene dobiti razdoblja.

U trgovini na veliko i malo najveću dobit razdoblja u 2019. je ostvario Lidl Hrvatska, u iznosu od 345,9 milijuna kuna.

Slijedi Roto Dinamic s ostvarenih 230,5 milijuna kuna dobiti i Atlantic Trade s 229,0 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8.485 kuna, što je za 45,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj koja je iznosila 5.815 kuna, pokazuju podaci Fine. (H)

You may also read!

pevex

Kupci sve ‘osjetljiviji’ na zaštitne mjere u prodajnim centrima, pogotovo u vezi jedne

Hrvatski trgovački div proveo je najveću anketu do sada među svojim kupcima o zadovoljstvu mjerama sigurnosti u prodajnim centrima,

Read More...
Franck Specialty Coffee

Franck Specialty Coffee – autorski izbor najboljih kava svijeta

Linija Franck Specialty kava sadrži ručno birana i zasebno pržena zrna kave autentičnog podrijetla iz posebno odabranih plantaža Kenije,

Read More...
SPAR

SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1600 kuna

SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.