U veljači proizvođačke cijene porasle 0,9 posto na godišnjoj razini

In Statistika
Aluflexpack AG

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su u odnosu na siječanj smanjene za 0,1 posto, dok su u odnosu na veljaču 2019. više za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, a na godišnjoj su više za 0,1 posto.

Na mjesečnoj su razini, u veljači u odnosu na siječanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini više za 1,3 posto.

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, a na godišnjoj razini su porasle za 0,6 posto.

Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u veljači u usporedbi s mjesecom ranije porasle cijene energije, za 0,2 posto te cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto.

Istodobno su cijene intermedijarnih proizvoda pale za 0,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto i kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

U veljači ove godine u usporedbi s istim mjesecom lani porasle su proizvođačke cijene energije, za 3,6 posto, netrajnih proizvodima za široku potrošnju za 1,3 posto i kapitalnih proizvoda za 0,2 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 1,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za jedan posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 0,1 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,3 posto.

Cijene u rudarstvu i vađenju i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na razini iz siječnja.

Na godišnjoj su razini najviše, za 3,6 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji. U prerađivačkoj industriji cijene su porasle za jedan posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,3 posto, dok su proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale za 8,8 posto. (H)

You may also read!

trgovina

U veljači zabilježen rast maloprodajnoga prometa

U veljači 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,9% veći u

Read More...
fortenova

PIK Vinkovci pozvali male poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

PIK Vinkovci pozivaju sve zainteresirane male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove u Hrvatskoj koji žele plasirati svoju proizvodnju Konzumu, da

Read More...
Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Ovih dana čuje se mnogo pretpostavki i projekcija koliko će COVID-19 kriza trajati te kakve će sve posljedice biti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.