U Zagrebu više od 385 tisuća zaposlenih i manje od 15 tisuća nezaposlenih

In Zaposlenost / plaće
radnici

Krajem lipnja ove godine u Zagrebu je bilo nešto više od 385 tisuća zaposlenih, a manje od 15 tisuća nezaposlenih, uz stopu registrirane nazaposlenosti daleko ispod državnog prosjeka, na 3,7 posto, proizlazi iz podataka zagrebačke statistike.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u Zagrebu je krajem lipnja bilo ukupno 385.261 zaposleni, što je za 0,2 posto više nego krajem svibnja.

Broje nezaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini pao za 1,8 posto i u Zagrebu ih je bilo 14.959.

S obzirom da je Zagreb krajem lipnja imao 400.220 aktivnih stanovnika, stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u glavnom je hrvatskom gradu iznosila 3,7 posto, što je blagi pad u odnosu na svibanj kada je bila 3,8 posto.

Zagreb tako bilježi ispodprosječnu stopu nezaposlenosti, s obzirom da je ta stopa za lipanj na razini Hrvatske, po podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 7,2 posto.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, većina zaposlenih u Zagrebu radi u pravnim osobama – 354.715 osoba.

Broj zaposlenih u pravnim osobama na mjesečnoj je razini bio veći za 0,2 posto, ali je na godišnjoj manji za 0,3 posto.

Zagrebačka statistika otkriva i da je najviše zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti trgovine – krajem lipnja oni su zapošljavali 58.408 osoba.

Po broju zaposlenih slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje s ukupno 45.708 zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu, te potom prerađivačka industrija s 38.336 zaposlenih krajem lipnja.

Pravne osobe u još pet djelatnosti imale su više od 20 tisuća zaposlenih – obrazovanje 28.179, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 25.455, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 23.985, informacije i komunikacije 21.585 te građevinarstvo 20.751 zaposlenog.

Po podacima koje zagrebačka statistika preuzima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem lipnja u obrtima i slobodnim profesijama bilo je 30.037 zaposlenih, a zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u Zagrebu je bilo 509. (H)

You may also read!

1-SvečanoPotpisvanjeMemoranduma

Potpisan Memorandum o razumijevanju o označavanju sastojaka i energetskih vrijednosti na alkoholnim pićima

Udruga „Europski pivari“ („Brewers of Europe“) zajedno sa svojim članovima u sklopu projekta „Brewer's Ambition 2022“ potpisala je Memorandum

Read More...
ranogajec

Najavljenim izmjenama Zakona o obrtu Vlade RH posebno se utječe na područje strukovnog obrazovanja

Vlada RH prošli je tjedan uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o obrtu. Kako je ovaj Zakon

Read More...
fransize

Uskoro prvi Forum franšiza 2019

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Zajednice franšiznog poslovanja HGK, dana 15.10.2019. organizira se prvi Forum franšiza 2019. u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.