U Zagrebu više od 385 tisuća zaposlenih i manje od 15 tisuća nezaposlenih

In Zaposlenost / plaće
radnici

Krajem lipnja ove godine u Zagrebu je bilo nešto više od 385 tisuća zaposlenih, a manje od 15 tisuća nezaposlenih, uz stopu registrirane nazaposlenosti daleko ispod državnog prosjeka, na 3,7 posto, proizlazi iz podataka zagrebačke statistike.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u Zagrebu je krajem lipnja bilo ukupno 385.261 zaposleni, što je za 0,2 posto više nego krajem svibnja.

Broje nezaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini pao za 1,8 posto i u Zagrebu ih je bilo 14.959.

S obzirom da je Zagreb krajem lipnja imao 400.220 aktivnih stanovnika, stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u glavnom je hrvatskom gradu iznosila 3,7 posto, što je blagi pad u odnosu na svibanj kada je bila 3,8 posto.

Zagreb tako bilježi ispodprosječnu stopu nezaposlenosti, s obzirom da je ta stopa za lipanj na razini Hrvatske, po podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 7,2 posto.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, većina zaposlenih u Zagrebu radi u pravnim osobama – 354.715 osoba.

Broj zaposlenih u pravnim osobama na mjesečnoj je razini bio veći za 0,2 posto, ali je na godišnjoj manji za 0,3 posto.

Zagrebačka statistika otkriva i da je najviše zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti trgovine – krajem lipnja oni su zapošljavali 58.408 osoba.

Po broju zaposlenih slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje s ukupno 45.708 zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu, te potom prerađivačka industrija s 38.336 zaposlenih krajem lipnja.

Pravne osobe u još pet djelatnosti imale su više od 20 tisuća zaposlenih – obrazovanje 28.179, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 25.455, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 23.985, informacije i komunikacije 21.585 te građevinarstvo 20.751 zaposlenog.

Po podacima koje zagrebačka statistika preuzima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem lipnja u obrtima i slobodnim profesijama bilo je 30.037 zaposlenih, a zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u Zagrebu je bilo 509. (H)

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.