Učenici iz Varaždinske županije osvojili čak 28 Oskara znanja

In Obrazovna rješenja
1-ucenici_varazdinska_zupanija_prvaci

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije su briljirali na dodjeli Oskara znanja, najvećeg priznanja i nagrade za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, koje je održano u četvrtak, 28. lipnja u Zagrebu.

19 učenika Varaždinske županije osvojilo je čak 28 od ukupno 302 dodijeljena Oskara znanja, od čega 18 za uspjehe na međunarodnim natjecanjima, a još 10 za prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, čime je Varaždinska županija, s obzirom na ukupan broj učenika, daleko najuspješnija u Hrvatskoj.

Pet Oskara znanja osvojio je Ilija Srpak, sada već bivši učenik 4. razreda Prve gimnazije Varaždin. U školskoj godini 2017./2018. je osvojio čak četiri medalje na međunarodnim natjecanjima. Srebrne medalje osvojio je na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tajlandu te Mendeljejevoj olimpijadi u Bjelorusiji, a bronce na 2. europskoj fizičkoj olimpijadi u Rusiji te na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Tajlandu. Uz to je postao državni prvak iz astronomije.

Ilija Srpak je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije u školskoj godini 2017./18. jer se, uz izvanredne i svestrane rezultate na natjecanjima svih razina, isticao i uzornim vladanjem te djelovanjem u svojoj školi i zajednici. Prema odluci župana Radimira Čačića, novčana nagrada u iznosu od 4.000 kuna bit će mu uručena u rujnu na svečanoj sjednici Županijske skupštine, povodom Dana Varaždinske županije.

Ilija Srpak održao je govor na svečanosti dodjele Oskara znanja, koju su u suradnji organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatska zajednica županija, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH i Hrvatskog sabora. Tom prilikom je istaknuo: „U Hrvatskoj se premalo ulaže u znanje i izvrsnost. Svim nagrađenim učenicima poručujem da je bitno da već sad počnu razmišljati o budućnosti jer će upravo oni biti znanstvenici, profesori, akademici i ministri“.

– Nije sve tako crno. Varaždinska županija, iz koje i sam dolazim, postala je 2016. godine Europska točka izvrsnosti, a njezini Centri izvrsnosti i Europski centri izvrsnosti. Mogu reći da sam ponosan da dolazim iz županije i grada koji toliko ulažu u obrazovanje – dodao je Ilija Srpak i poručio nagrađenima da „budu promjena koju želite vidjeti u svijetu“.

Među nagrađenima, ove je godine bio nikad veći broj učenika iz Varaždinske županije.

Marko Srpak, Ilijin brat, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, primio je četiri Oskara znanja. On je državni prvak iz fizike i informatike, a uz to je na međunarodnim natjecanjima osvojio srebro na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije – EUSO u Sloveniji te treće mjesto na ACSL All-Star 2018. u Rhode Islandsu.

Dva Oskara znanja kući je odnio Josip Kelava, sada bivši učenik Prve gimnazije Varaždin i najbolji maturant Varaždinske županije prošle godine. On je u ovoj školskoj godini osvojio dvije srebrne medalje na međunarodnim natjecanjima, a riječ je o 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Sloveniji te 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Iranu.

Odličan uspjeh ostvario je i Juraj Kolarić, učenik 6. razreda I. OŠ Varaždin, koji je dva Oskara znanja primio za dva osvojena prva mjesta na RoboCupu Austrija Open te na RoboBumu Slovenija.

Aleksandra-Saša Božović, sada bivša učenica Prve gimnazije Varaždin, Oskara znanja je osvojila za treće mjesto na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi, Alisa Pevec, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, za brončanu medalju na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Nizozemskoj te Janko Vrček, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, za srebro na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije – EUSO u Sloveniji.

Oskare znanja za uspjehe na međunarodnim natjecanjima osvojili su još Martin Peček, učenik 6. razreda VII. OŠ Varaždin za prvo mjesto na RoboCupu Austrija Open, Vanja Radovanović, učenik 8. razreda I. OŠ Varaždin za treće mjesto na RoboCupu Austrija Open te učenici Prve gimnazije Varaždin Gašpar Haramija, Nikola Kušen i Nina Sokol za treće mjesto na ACSL All-Star 2018. u Rhode Islandsu.

Sedmero državnih prvaka iz Varaždinske županije također je primilo Oskare znanja.

Estella Veronica Grubač, učenica 8. razreda OŠ I. Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, osvojila je prvo mjesto na Državnom natjecanju iz njemačkoga jezika, Lucija Jurenec, učenica 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti, Barbara Kelava, učenica 6. razreda VI. OŠ Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike, Dora Lešnjak, učenica 7. razreda 6. OŠ Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz biologije, Lorena Šanjek, učenica 7. razreda III. OŠ Varaždin za prvo mjesto na Natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK, Edita Lukić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz kemije, te Rebeka Petković, učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika.

You may also read!

SEECEL

SEECEL postaje Centar za razvoj novih tehnologija

Nakon uspješno dovršenog postupka javne nabave, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan ugovor o dovršetku izgradnje

Read More...
Jadran

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen stimulativni dodatak na plaću

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen je stimulativni dodatak na plaću po tisuću kuna neto za lipanj i

Read More...
porez

Dvostruko oporezivanje trn u oku hrvatske gaming industrije

HGK šestu godinu zaredom organizira nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu Gamescom, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave, koji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.