Ugostiteljima potrebni niži porezi i kvalificirana radna snaga

In Konferencije / savjetovanja
ugostitelji

„Ovaj forum prilika je da analiziramo ovu, za hrvatski turizam i ugostiteljstvo, iznimno tešku godinu i da uputimo zamolbu hrvatskoj Vladi da i nakon 31. prosinca nastavi s kriznim mjerama za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti našeg sektora“, poručio je potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević na Forumu zagrebačkih ugostitelja dodavši kako treba reći i to da nije bilo Stožera civilne zaštite i mudro doziranih epidemioloških mjera i pravovremenih kriznih mjera Vlade RH ovaj bi sektor doživio još drastičniji pad.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. pala je za gotovo 50%. „Udruženje ugostiteljskih djelatnosti i Udruženje putničkih agencija HGK tražilo je, a Vlada RH i prihvatila, da se uvede stupnjevanje potpore sukladno padu prometa i da se za obračun umjesto mjesečnog uvede kriterij kumulativnog pada“, pojasnio je Kovačević. Kazao je i kako se neovisno o trenutnom stanju i dalje treba sustavno raditi na rješavanju kroničnih problema hrvatskog ugostiteljstva, od potrebe sniženja poreza na dodanu vrijednost po uzoru na konkurentske zemlje do rješavanja deficita kvalificirane radne snage.

Hrvatska obrtnička komora i HGK uspjele zalagali su se za napuštanje kvotnog modela, te da se najnovijim izmjenama Zakona o strancima koji je u proceduri donošenja stvore pretpostavke za ubrzavanje postupaka i smanjenje prekomjernog administriranja. „Vjerujem da će se i za drugi projekt za koje se naše komore zalažu, projekt dualnog strukovnog obrazovanja, naići na razumijevanje i da će to u odnosu na uvoz strane radne snage biti kvalitetnije i trajno rješenje, jer stjecanje praktičnih znanja i vještina u samom radnom procesu u praksi, za naše učenike, buduće konobare i kuhare, nema alternative. Uz vrhunsku i autohtonu gastronomiju potrebna je i vrhunska usluga“, poručio je Kovačević.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je kako će se na današnjem Forumu raspravljat o onome najvažnijem, a to su ljudski resursi. „Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je otpuštena baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu”, rekao je Letica.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20% do 25% hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači. „Hrvatski ugostitelj nije više samo hrvatski, nego europski, a on traži konkretne mjere, ali ne samo da traži nego i vraća, a sve to vodi do boljih rezultata u turizmu, jako važnoj djelatnosti za Zagreb i za Hrvatsku”, kazao je Letica.

Kovačević je još dodao i kako ugostiteljstvo zajedno s cjelokupnim turističkim sektorom zadnjih godina bilježi rast i povećava kvalitetu što je ključno za promociju Hrvatske kao eno-gastro destinacije sa svim povijesnim kulturnim i zemljopisnim specifičnostima. „Uz veliki broj zaštićenih tradicionalnih prehrambenih proizvoda i preko 125 autohtonih sorti vina i prirodnom mogućnošću kratkih lanaca opskrbe svježim proizvodima Hrvatska mora imati i snažan destinacijski management i snažnu restoransku ponudu. I tu kao referentan nije dovoljan samo Michelinov vodič već moramo raditi i na vlastitim sustavima kvalitete koji će uključivati autohtonost, održivost i inovativnost“, poručio je potpredsjednik HGK.

Na Forumu će se održati dva panela, “Zagreb – gastronomska i turistička metropola budućnosti” i “Hrvatska i svijet u novim okolnostima – izazovi i nove prilike”, a centralno događanje je okrugli stol “Novi zakonodavni okvir na temu ljudskih resursa kao preduvjet razvoja sektora”.

You may also read!

nekretnine

Zagreb po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma,

Read More...
Damir Zoric HUP

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni

Read More...
benza

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.