Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

In Strateški savezi
FORTENOVA

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe d.d. i njezinih operativnih kompanija, a ugovor su potpisali Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe i Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz Opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada Grupe na njihovom smanjenju. Opseg 1 uključuje direktne emisije koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora.

Indirektne emisije Opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije. Također, izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije Opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni će biti temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu Strategije i Akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

Upravo poslovni subjekti predstavljaju veliki dio rješenja za problem klimatskih promjena i postizanje neutralnosti u rokovima koje predviđa Pariški sporazum odnosno ciljevima koje je vezano uz to postavila EU, a to je da se do 2030. emisija stakleničkih plinova smanji za najmanje 55 posto u odnosu na emisije iz 1990., te, u konačnici, da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent.

„Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji Jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Stoga je ovaj projekt koji pokrećemo s EIHP-om ključan ne samo za izračune sadašnje razine našeg ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim našim kompanijama, neovisno o kojem je tržištu riječ odnosno o stupnju njegovog razvoja i nacionalnim regulativama vezanim za pitanja smanjivanja utjecaja na klimatske promjene“ – komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom potpisivanja ugovora s EI Hrvoje Požar.

„Pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom, EIHP ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji. Veselimo se što nas je Fortenova grupa prepoznala kao pouzdanog partnera u ostvarenju vlastite strategije održivosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Detaljan izračun ugljikovog otiska, kako na razini operativnih kompanija, tako i na razini Grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenova grupi da se upozna sa strukturom emisija te prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljikovom otisku. Sljedeći korak je izrada strategije i akcijskog plana u kojem će se definirati mjere za smanjenje emisija, a čijom će provedbom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u cjelini“ – rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj EI Hrvoje Požar.

Riječ je o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza – od izračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom do pripreme strategije upravljanja ugljikovim otiskom, akcijskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova i analize uvjeta za postizanje ugljikove neutralnosti.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design