Ulagačima moramo pokazati svu raskoš našeg inovatorskog potencijala

In Konferencije / savjetovanja
Burilović

”Nema inovatorskog natjecanja na svijetu s kojeg se naši predstavnice ne vrate bez nekoliko zlatnih medalja. Dakle, inspiracije i ideja imamo. Ono što nam nedostaje je kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore, ali i kapital uz pomoć kojeg bi te genijalne ideje komercijalizirali i pretočili u financijski uspjeh. Taj korak od zamisli do tržišta je ključan u današnjem gospodarstvu i zato moramo ulagačima pokazati svu raskoš hrvatskog inovatorskog potencijala“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na međunarodnoj B2B konferenciji “Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije” koju je u Zagrebu organiziralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Burilović je podsjetio na Hrvatsku bogatu tradiciju inovatorstva – od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića. „Svi oni su svojim izumima mijenjali svijet na bolje. Danas imamo novu generaciju umova koji guraju naše gospodarstvo u novo, digitalno doba. To su ljudi poput Mate Rimca i tvrtke poput Altpro-a, DOK-ING-a, Jel-Tom-a i brojnih drugih“, rekao je Burilović.

Cilj konferencije omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Hrvatske koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera, s investitorima i partnerima koji traže prilike za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga te s investitorima koji traže priliku za ulaganja, riječ je o 300 projekta teških gotovo 5 milijardi kuna.

„Umrežiti realni poduzetnički sektor, akademsku zajednicu i posjeti za stol nas dužnosnike lokalne i centralne države i sve to skupo relativno brzo provesti kroz jedan labirinti, sve to napravljeno je u ovih godinu dana te ubuduće više nećemo govoriti o brzini nego o akceleraciji“, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je pozvao sve asocijacije da se uključe u projekte ministarstva koje mogu pomoći da se uključe u projekte koji provodi ministarstvo.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo Europa kad su u pitanju investicije u inovacije zaostaje za SAD-om Kinom i Indijom.

„Mnogi su razlozi za to, moje je mišljenje da je Europa puna propisa i regulativa, kako na europskoj tako i na nacionalnim perspektivama. Mi reguliramo puno toga, neki su potrebni a neki nisu. Tu se može puno napraviti, i da je naš program reduciranje birokracije za jednu trećinu“, rekao je Sokol navodeći kako se u novom europskom proračunu za 2020. – 2027. Hrvatska treba odrediti prioritete.

Državni tajnik u ministarstvu znanosti Tome Antičić istaknuo je nužnost uspješnog povezivanja znanosti te malog i srednjeg poduzetništva za gospodarski rast.

„Kad govorimo o sinergiji poduzetništva, akademske zajednice i novih tehnologija ta sinergije se potiče, no Hrvatska ne stoji dobro., mi smo tu znatno ispod prosjeka EU. Hrvatska mora biti kao Europska unija i bolja od nje“, rekao je Antičić te istaknuo kako se ove godine planira ulaganje 2 milijarde kuna za projekte koji spajaju znanost i inovacije .

Konferencija se održava u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi” kojeg Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

You may also read!

voda

Hrvatska navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednih površina

Hrvatska je po navodnjavanju na začelju Europske unije, jer navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednik površina, ističe se u analizi

Read More...
ValFresco Direkt

Valamar pokrenuo Valfresco Direkt

U okviru priprema za restart poslovanja, Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, je u proteklih 60 dana osmislila i

Read More...
elka

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.