Ulaganja u vjetroelektrane u Europi u znatnom porastu

In Ekologija
vjetreoelektrane

Tijekom 2018. godine u Europi je u nove projekte korištenja energije vjetra uloženo ukupno 65 milijardi eura, što je 26 posto više nego 2017,. navodi se u izvješću o trendovima u financiranju i ulaganjima koje je objavilo udruženje WindEurope.

Najviše ulaganja privukle su vjetroelektrane – 26,7 milijardi eura, za rekordnih 16,7 gigavata budućih novih kapaciteta.

Rast interesa za ulaganja objašnjava se nižim troškovima za realiziranu snagu i dostignutom razinom razvoja sektora. To je, kako se navodi, rezultiralo troškovima od 1,4 milijuna eura za jedan megavat za kopnene vjetroelektrane, u usporedbi s dva milijuna eura u 2015. Projekti vjetroelektrana na moru zahtijevali su pak 2,5 milijuna eura po megavatu, što je smanjenje u odnosu na 4,5 milijuna eura u 2015. godini.

Novi kapaciteti raspoređeni su na 190 projekata u 22 zemlje, u kojima je donesena konačna investicijska odluka (FID – final investment decision). Velika Britanija i Švedska bile su prošle godine najveći investitori s udjelom od 35 posto novih FID-ova. U jugoistočnoj Europi, aktivnost investitora bila je niska, sa samo jednom milijardom eura ulaganja.

Tijekom 2018. godine investitori su potrošili 18,9 milijardi eura na akvizicije projekata, bilo da su u pogonu ili razvoju, u usporedbi s 9,1 milijardom eura u 2017.

WindEurope je udruga koja promiče proizvodnju energije iz vjetra u Europi i svijetu. Imamo preko 400 članova, aktivnih u više od 35 zemalja. Osim proizvođača vjetroagregata, okuplja dobavljače komponenti, istraživačke institute, nacionalne udruge za energiju vjetra i obnovljive izvore energije, građevinare, dobavljače električne energije, financijske institucije, osiguravajuća društva i konzultante. (H)

You may also read!

kaufland

Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport – nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih

Read More...
nekretnine

Zagreb privlači pažnju svih sudionika na tržištu nekretnina

Cushman & Wakefield, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga na tržištu nekretnina koja je prošli tjedan priopćila da je

Read More...
jagode

Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu protekle je subote mirisalo po jagodama, pršutu i vinu, prepoznatljivim aromama i mirisima vrgorskog kraja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.