Ulaganja u vjetroelektrane u Europi u znatnom porastu

In Ekologija
vjetreoelektrane

Tijekom 2018. godine u Europi je u nove projekte korištenja energije vjetra uloženo ukupno 65 milijardi eura, što je 26 posto više nego 2017,. navodi se u izvješću o trendovima u financiranju i ulaganjima koje je objavilo udruženje WindEurope.

Najviše ulaganja privukle su vjetroelektrane – 26,7 milijardi eura, za rekordnih 16,7 gigavata budućih novih kapaciteta.

Rast interesa za ulaganja objašnjava se nižim troškovima za realiziranu snagu i dostignutom razinom razvoja sektora. To je, kako se navodi, rezultiralo troškovima od 1,4 milijuna eura za jedan megavat za kopnene vjetroelektrane, u usporedbi s dva milijuna eura u 2015. Projekti vjetroelektrana na moru zahtijevali su pak 2,5 milijuna eura po megavatu, što je smanjenje u odnosu na 4,5 milijuna eura u 2015. godini.

Novi kapaciteti raspoređeni su na 190 projekata u 22 zemlje, u kojima je donesena konačna investicijska odluka (FID – final investment decision). Velika Britanija i Švedska bile su prošle godine najveći investitori s udjelom od 35 posto novih FID-ova. U jugoistočnoj Europi, aktivnost investitora bila je niska, sa samo jednom milijardom eura ulaganja.

Tijekom 2018. godine investitori su potrošili 18,9 milijardi eura na akvizicije projekata, bilo da su u pogonu ili razvoju, u usporedbi s 9,1 milijardom eura u 2017.

WindEurope je udruga koja promiče proizvodnju energije iz vjetra u Europi i svijetu. Imamo preko 400 članova, aktivnih u više od 35 zemalja. Osim proizvođača vjetroagregata, okuplja dobavljače komponenti, istraživačke institute, nacionalne udruge za energiju vjetra i obnovljive izvore energije, građevinare, dobavljače električne energije, financijske institucije, osiguravajuća društva i konzultante. (H)

You may also read!

ged

Zagrebačkom velesajmu dodijeljena prestižna nagrada globalnog udruženja sajmova za izniman doprinos razvoju sajamske industrije

Zagrebački velesajam dobitnik je nagrade 2019. Exhibition World/UFI GED Award, koju mu je dodijelilo Međunarodno udruženje sajmova (UFI -

Read More...
turizam

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, a slijedi borba za svakog gosta s mediteranskom konkurencijom, ocijenjeno je

Read More...
proizvod

Eurostat: Hrvatska u svibnju među zemljama s najvećim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska je u svibnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok procjene

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.