Ulaganje u ICT najsigurniji je put za zaustavljanje iseljavanja mladih

osijek

Za točno tjedan dana na Forumu ICT-društvo u Osijeku se okuplja poslovna, akademska i politička zajednica, kako bi ponudili rješenja za ubrzani razvoj ICT sektora i zaustavljanje iseljavanja mladih iz zemlje, priopćio je Organizacijski odbor Foruma.

Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka u prostorijama osječkog Vikarijata, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju. Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora.

“Osječko-baranjska županije otvorena je za sve vidove suradnje s ICT sektorom i lokalnim tvrtkama nudimo podršku u razvoju poslovnih ideja. Na gradskim i županijskim vlastima je odgovornost da osiguraju povoljnije uvjete razvoja biznisa i infrastrukturnu podršku”, izjavio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. Anušič ocjenjuje da je Forum ICT-društvo “idealno mjesto za susret poslovne, društvene i političke zajednice kako bi zajedno doprinijeli lokalnom razvoju”.

Kroz četiri panel rasprave domaći startupi, tvrtke i udruge, međunarodne kompanije, akademska zajednica, lokalne vlasti i ministarstva – raspravljat će i predlagati rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj.

“Uvjereni smo, a o tome ćemo razgovarati na svim panelima, da ulaganje u ICT, uklanjanje barijera, bolje iskorištavanje EU fondova i stvaranje poticajnog okružja može značajno doprinijeti zaustavljanju ili barem usporavanju zabrinjavajućeg trenda iseljavanja, prije svega mladih stručnjaka, ali i ostalih, iz Slavonije i drugih dijelova zemlje”, kaže Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo te suorganizator Foruma u ime Osijek Software Cityja.
Forum će se posebno baviti nužnim promjenama u obrazovnom sustavu i poboljšanjem suradnje akademskog i poslovnog sektora.

“Visokoobrazovni sustav i tvrtke moraju biti u stalnom kontaktu i interakciji kroz aktivno sudjelovanje tvrtki u obrazovnom procesu i u obliku zajedničkih razvojno-istraživačkih projekata. Na ovaj način je zajamčeno ‘pogonsko gorivo’ za inovacije kao motor razvoja”, poručuje Kruno Miličević, izvanredni profesor osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), koji će sudjelovati na drugom panelu.

Forum je podijeljen u četiri panela: 1) Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija; 2) Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva; 3) Lokalni pristup regionalnom i međunarodnom poslovanju; 4) Povlačenje sredstava iz EU fondova za ICT sektor.

Jedan od panelista je i Darko Huljenić iz Ericssona Nikole Tesle, ujedno i član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. “Na Forumu očekujem kvalitetnu raspravu o mogućnostima veće sinergije svih u ICT domeni kako bismo bolje iskoristili sve potencijale za razvoj i primjenu ICT-a, kako u Hrvatskoj tako i u regiji – za bolji i brži razvoj društva”, kaže Huljenić.

Forum ICT-društvo pismima potpore i sudjelovanjem u organizacijskom odboru podržali su svi ključni akteri: Grad Osijek i Osječko-Baranjska županija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Ekonomski fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatski sabor.

“Posebno nam je drago da su nam se pridružili gradonačelnik Vodnjana i predstavnica globalno uspješne vodnjanske tvrtke Infobip, kako bi sa Slavoncima i Baranjcima podijelili iskustva o uspješnoj suradnji lokalne zajednice i biznisa”, izjavio je Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, nositelj projekta.

Program Foruma, kao i sve ostalo vezano uz Forum (ciljeve, kotizaciju, registraciju, pisma potpore i sl.), može se vidjeti na web stranici događaja http://www.fitd.com.hr.

Cijena kotizacije je 1150 kuna + PDV, a predviđeni su značajni popusti za studente i članove Osijek Software Cityja te za grupne dolaske.

“Ne propustite biti pokretač promjene, sudjelujte, osigurajte svoju ulaznicu”, poručuju organizatori Foruma.

Pročitajte još vijesti!

zalac

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i

Read More...
burza

Poslovni rezultati kompanija potaknuli rast svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, dok

Read More...
nedjelja

Osnovan „Hrvatski savez za nedjelju“

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) je dana 19.4.2018. u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu sklopio Ugovor o osnivanju udruge „Hrvatski

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake