Ulaganje u ICT najsigurniji je put za zaustavljanje iseljavanja mladih

In Konferencije / savjetovanja
osijek

Za točno tjedan dana na Forumu ICT-društvo u Osijeku se okuplja poslovna, akademska i politička zajednica, kako bi ponudili rješenja za ubrzani razvoj ICT sektora i zaustavljanje iseljavanja mladih iz zemlje, priopćio je Organizacijski odbor Foruma.

Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka u prostorijama osječkog Vikarijata, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju. Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora.

“Osječko-baranjska županije otvorena je za sve vidove suradnje s ICT sektorom i lokalnim tvrtkama nudimo podršku u razvoju poslovnih ideja. Na gradskim i županijskim vlastima je odgovornost da osiguraju povoljnije uvjete razvoja biznisa i infrastrukturnu podršku”, izjavio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. Anušič ocjenjuje da je Forum ICT-društvo “idealno mjesto za susret poslovne, društvene i političke zajednice kako bi zajedno doprinijeli lokalnom razvoju”.

Kroz četiri panel rasprave domaći startupi, tvrtke i udruge, međunarodne kompanije, akademska zajednica, lokalne vlasti i ministarstva – raspravljat će i predlagati rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj.

“Uvjereni smo, a o tome ćemo razgovarati na svim panelima, da ulaganje u ICT, uklanjanje barijera, bolje iskorištavanje EU fondova i stvaranje poticajnog okružja može značajno doprinijeti zaustavljanju ili barem usporavanju zabrinjavajućeg trenda iseljavanja, prije svega mladih stručnjaka, ali i ostalih, iz Slavonije i drugih dijelova zemlje”, kaže Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo te suorganizator Foruma u ime Osijek Software Cityja.
Forum će se posebno baviti nužnim promjenama u obrazovnom sustavu i poboljšanjem suradnje akademskog i poslovnog sektora.

“Visokoobrazovni sustav i tvrtke moraju biti u stalnom kontaktu i interakciji kroz aktivno sudjelovanje tvrtki u obrazovnom procesu i u obliku zajedničkih razvojno-istraživačkih projekata. Na ovaj način je zajamčeno ‘pogonsko gorivo’ za inovacije kao motor razvoja”, poručuje Kruno Miličević, izvanredni profesor osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), koji će sudjelovati na drugom panelu.

Forum je podijeljen u četiri panela: 1) Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija; 2) Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva; 3) Lokalni pristup regionalnom i međunarodnom poslovanju; 4) Povlačenje sredstava iz EU fondova za ICT sektor.

Jedan od panelista je i Darko Huljenić iz Ericssona Nikole Tesle, ujedno i član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. “Na Forumu očekujem kvalitetnu raspravu o mogućnostima veće sinergije svih u ICT domeni kako bismo bolje iskoristili sve potencijale za razvoj i primjenu ICT-a, kako u Hrvatskoj tako i u regiji – za bolji i brži razvoj društva”, kaže Huljenić.

Forum ICT-društvo pismima potpore i sudjelovanjem u organizacijskom odboru podržali su svi ključni akteri: Grad Osijek i Osječko-Baranjska županija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Ekonomski fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatski sabor.

“Posebno nam je drago da su nam se pridružili gradonačelnik Vodnjana i predstavnica globalno uspješne vodnjanske tvrtke Infobip, kako bi sa Slavoncima i Baranjcima podijelili iskustva o uspješnoj suradnji lokalne zajednice i biznisa”, izjavio je Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, nositelj projekta.

Program Foruma, kao i sve ostalo vezano uz Forum (ciljeve, kotizaciju, registraciju, pisma potpore i sl.), može se vidjeti na web stranici događaja http://www.fitd.com.hr.

Cijena kotizacije je 1150 kuna + PDV, a predviđeni su značajni popusti za studente i članove Osijek Software Cityja te za grupne dolaske.

“Ne propustite biti pokretač promjene, sudjelujte, osigurajte svoju ulaznicu”, poručuju organizatori Foruma.

You may also read!

namjestaj

Trgovci namještajem u 2017. godini uvezli robe za 1,15 milijardi kuna, a izvezli za 69 milijuna kuna

Prema podacima koje je obradila Fina, u djelatnosti trgovine na malo namještajem, opremom za rasvjetu i ostalim proizvodima za

Read More...
budva

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 21. do 23. ožujka održat će se 45. Sajam hraneufi, 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

Sajamske manifestacije već godinama čine jedinstvenu sajamsku platformu za plasman roba, usluga i znanja na regionalnom tržištu. Na Sajmu

Read More...
turizam

Hrvatska najbolja destinacija poslovnog turizma u Europi u 2018.

Hrvatsku je specijalizirani britanski magazin "Business Destinations" proglasio najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi u 2018. godini, izvijestili

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.