Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

In Potrošači
Burilović

Podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo zbog koronavirusa osjetno usporilo u odnosu na prošlu godinu. Uspoređujući broj fiskaliziranih računa u ožujku 2019. s istim razdobljem 2020. vidljiv je pad za 27,5 posto (sa 185,8 milijuna na 135), dok su iznosi tih računa pali za 13,5 posto (s 13,8 milijardi na 11,9 milijardi kuna).

Trgovina na veliko je pala za 8,1 posto (s 9,6 na 8,9 milijardi kuna), dok je u trgovini na malo situacija nešto bolja jer je iznos fiskaliziranih računa pao za 2,9 posto, sa 7,3 milijarde kune na 7,1 milijardu.

„U ovoj situaciji to je dobar pokazatelj jer pokazuje da se unatoč svemu život nastavlja i da nam je opskrba trgovina strateškim proizvodima poput hrane i lijekova sigurna. Najviše smo zabrinuti za one kojima je sve stalo i na njihovo preživljavanje moramo usmjeriti što više mjera pomoći, što prije“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Najviše je, očekivano, pogođen sektor turizma. Tako je u razdoblju od 24. veljače do 29. ožujka 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo smanjenje broja računa od 37 posto, a iznosa računa 41 posto ( s 1,3 milijarde kuna na 767 milijuna).

Posebno je vidljiv veliki pad kad uspoređujemo samo posljednji tjedan ožujka (od 23. do 29. ožujka) s prošlogodišnjim. U tom periodu djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježi smanjenje broja računa od čak 96 posto i iznosa računa od 93 posto (s 268,4 milijuna na 19,1 milijuna kuna).

You may also read!

Gordana Picek

dm i Biobaza za unapređenje ženskog zdravlja – osigurana donacija od 24 tisuće kuna za KBC Zagreb

U četvrtak, 28. svibnja, dm i Biobaza predali su donaciju od 24.276 kuna Udruzi P.I.N.K. – life koja je

Read More...
turizam

HUT: Dodatna liberalizacija prelaska granica i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što

Read More...
stulic

SSSH i STH predsjedniku Vlade RH: Očekujemo da štitite i provodite zakone, a ne da imate razumijevanja za one koji ih krše

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.