Urod mandarina 30 posto manji

In Tvrtke i tržišta
mandarine

Ovogodišnji urod mandarina biti će oko 30 posto manji nego lani, kada se proizvodnja kretala od 35 do 38 tisuća tona, procjenjuje potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Neven Mataga.

Kao i kod drugih kultura, i kod mandarina je presudan utjecaj na pad prihoda imala suša. Otkupne cijene još nisu određene, jer otkup još nije službeno počeo, a očekuje se da će krenuti početkom idućeg tjedna.

Na području doline Neretve je oko 15 tvrtki otkupljivača, a kako ističe Mataga dobro je to što među tvrtkama koje se bave otkupom ima i onih koje su i sami proizvođači, tako da razumiju problematiku proizvodnje, otkupa i plasmana toga voća.

“Vrijeme je da se nešto napravi s mandarinom”, rekao je Mataga za Hinu, jer ako otkupna cijena padne ispod četiri kune za prosječan kalibar (veličina i oblik pojedinačnog ploda), proizvodnja će samo dalje padati.

Mataga upozorava kako proizvođače muči nedostatak radnika i nemogućnost naplate potraživanja. Sve to utječe na pad proizvodnje. Potrošačima poručuje da kupuju domaće mandarine.

“Udio soka kod domaće mandarine u odnosu na, primjerice, mandarine iz Španjolske je daleko veći, a samim time je domaća mandarina daleko kvalitetnija”, kaže Mataga.

Mandarina se u dolini Neretve proizvodi na oko 2.100 hektara.

Formirati višegodišnju prosječnu ili zaštitnu cijenu

Poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović kaže kako je problem kod pokušaja određivanja stabilne otkupne cijene mandarina veliko sivo tržište koje se procjenjuje i do 20 posto, što izaziva tržišne poremećaje, zbog čega je teško procijeniti urod i ukupno tržište.

Budući da je kroz EU regulativu moguće iskoristiti dozvoljene alate i mehanizme, Hrvatska bi, kaže, trebala pronaći način da se formira višegodišnja prosječna ili čak zaštitna cijena, kako bi se tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu.

U regulaciji legalnih kanala prodaje Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo imati ključnu ulogu budući da kod isplate potpora treba voditi brigu da li oni koji dobivaju potpore svoj urod prodaju kroz legalne tržišne kanale ili preko sivog tržišta, smatra Kuskunović.

Dodaje da je jedan od problema kod otkupa mandarina “trčanje za cijenom”, što je karakteristika i svih drugih proizvodnji.

Naime, proizvođači u želji da postignu bolju otkupnu cijenu prije vrhunca sezone i optimalnih rokova berbe za pojedinu sortu, beru nedozrele plodove koji završe na tržištu i ruše ugled kod potrošača.

Proizvođači pri odluci o berbi moraju voditi računa i o tome da je mandarina jedna od najvažnijih voćnih vrsti po kojoj je Hrvatska prepoznata u regiji i na tržištu EU, pa je i kvaliteta ponude na tržištu izuzetno važna, kaže analitičar. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design