Uslužni sektor podupro gospodarstvo eurozone u travnju

In Financije i gospodarstvo
Eurozona

Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju budući da je snažan rast uslužnog sektora, potaknut ukidanjem epidemiolških mjera, nadoknadio posustajanje industrije, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 0,9 bodova u odnosu na ožujak, na 55,8 bodova, izvijestio je S&P Global.

Gospodarstvo eurozone kretalo se u travnju u dvije brzine. Industrija je gotovo stagnirala zbog kontinuiranih ograničenja u opskrbi, rasta cijena i naznaka posustajanja potrošnje pod utjecajem nesklonosti riziku koju je potaknuo rat”, tumači poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Dodatni udarac bilo je prebacivanje težišta potražnje s robe na usluge, zahvaljujući ublaženim pandemijskih ograničenja, što je potaknulo val potrošnje na putovanja i rekreaciju bez presedana, dodao je Williamson.

Poremećaje u opskrbi industrijskih tvrtki dodatno su potencirali ruska invazija na Ukrajinu i opetovano uvođenje lockdowna u dijelovima Kine.

Dodirna točka dva sektora bili su pak veći troškovi, potaknuti naglim rastom cijena energije i sirovina, ali i viših plaća, primjećuju u S&P Globalu.

“Prosječne prodajne cijene robe i usluga porasle su u travnju tempom bez presedana budući da su ti viši troškovi prebačeni na klijente, šaljući zabrinjavajući signal da bi inflatorni pritisci mogli još više ojačati”, naglašavaju.

Očekivanja poslovnih čelnika blago su poboljšana u odnosu na ožujak, unatoč pojačanim cjenovnim pritiscima, poremećajima u nabavnim lancima i ratom u Ukrajini, ponajprije pod utjecajem optimizma u uslužnom sektoru.

Slabost u industriji pak zabrinjava, ističe Williamson, upozorivši da bi i uslužni sektor mogao posustati, s obzirom kontinuirani rast troškova života. (H)

You may also read!

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Siguran i zdrav rad pravo je svih radnika i temelj održivog razvoja. Više ne postoji sumnja da su posljedice

Read More...
kupci-maloprodaja-shopp

Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju

Očekivanja potrošača u EU i eurozoni pogoršana su lipnju, spustivši se blizu razine s početka pandemije covida 19, pokazali

Read More...
elektroauto

U EU-u do 2030. više od 60 milijuna električnih automobila

U Europskoj uniji će do 2030. godine na cestama biti više od 60 milijuna osobnih električnih vozila, više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design