Uslužni sektor i potrošači podigli raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu u prosincu

In Vijesti iz svijeta
Eurozona

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana je u prosincu, izjednačivši se s razinom iz prošlogodišnjeg kolovoza zahvaljujući osjetno boljim očekivanjima uslužnog sektora i potrošača, pokazuje u ponedjeljak objavljeno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) porastao je u prosincu na 118,4 boda, sa 117,6 bodova u studenom. Time se njegova vrijednost izjednačila s onom iz prošlogodišnjeg kolovoza, nadmašenom tek u rekordnom ožujku.

Najviše je u posljednjem mjesecu prošle godine porastao indeks koji mjeri očekivanja u uslužnom sektoru, za 3,7 bodova, na 24,6 bodova.

Izrazito su poboljšana i očekivanja potrošača, iskazana u povećanju indeksa za 2,6 bodova, na minus 13,8 bodova. Time su se na korak približila najvišoj razini otkada su u Europskoj komisiji počeli bilježiti te podatke, od minus 13,7 bodova, zabilježenoj u veljači prošle godine.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je pak gotovo nepromijenjeno u odnosu na studeni, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,2 boda, na 5,1 bod.

Izrazito su pogoršana očekivanja u industriji, čiji je indeks pao za dva boda, na 8,4 boda. Blaže je pogoršanje zabilježeno i u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za pola boda, na 13,2 boda.

Očekivanja u EU i eurozoni na najvišoj razini u više od 17 godina

Na razini EU ESI je u prosincu porastao za 1,6 bodova, na 115,9 bodova, što je njegova najviša razina od kolovoza 2000. godine, ističu u Komisiji.

Najviše su pritom poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 1,2 boda. Umjereno je poboljšano i raspoloženje u industriji i u uslužnom sektoru, te su njihovi indeksi uvećani za 0,8 odnosno 0,6 bodova.

Očekivanja potrošača i maloprodajnog sektora bila su gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

U Komisiji ističu da pojačani optimizam u EU odražava zamjetno poboljšanje raspoloženja u najvećem gospodarstvu EU koje nije u sastavu eurozone – onom Velike Britanije. Britanski je ESI tako poskočio za 3,6 bodova. Poboljšana su i očekivanja u poljskom gospodarstvu, iako za osjetno skromnija 1,2 boda.

I u eurozoni je ESI u prosincu dosegnuo najvišu razinu u nešto više od 17 godina, popevši se za 1,4 boda u odnosu na studeni, na 116 bodova. najvišu vrijednost od listopada 2000. godine.

Najveći je uzlet optimizma zabilježen u uslužnom i maloprodajnom sektoru, iskazan u rastu indeksa za dva odnosno 1,9 bodova.

Nešto umjerenije poboljšana su očekivanja u industriji, čiji je indeks uvećan za jedan bod.

Potrošači su pak bili najumjereniji u optimizmu, te je indeks koji mjeri njihova očekivanja porastao za pola boda.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše poskočio ESI u Francuskoj, za 2,3 boda, a izrazitije je povećan i onaj njemački, za 1,6 bodova.

U Španjolskoj su očekivanja blago pogoršana, iskazana u padu ESI-ja za 0,8 bodova.

Očekivanja poslovnog sektora eurozone na najvišoj razini od 1985.

Odvojeno istraživanje EK o očekivanjima u poslovnom sektoru pokazalo je najvišu razinu optimizma među poslovnim čelnicima od 1985. godine prema vrijednosti indeksa BCI od 1,66 bodova, većoj za 0,17 bodova nego u studenom.

Pritom su poboljšane ocjene menaždera o ukupnim knjigama narudžbi i o zalihama gotovih proizvoda, te posebno one vezane za proizvodnju u prethodnom razdoblju kao i očekivanja za predstojeće mjesece.

Ocjene knjiga izvoznih narudžbi ostale su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na studeni, primjećuju u Komisiji. (H)

You may also read!

sajam

Na Jadranskom sajmu od 19. do 23. rujna na programu tri sajamske priredbe

40. Sajam građevinarstva 13. Sajam vode, vodovodi i sanitarne tehnologije 6. Sajam energetike U godini jubileja, kada Jadranski sajam proslavlja 50 godina

Read More...
maric

Smanjenje stope PDV-a na određene proizvode građani trebaju osjetiti na cijenama

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako bi najavljeno smanjenje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode građani trebali osjetiti

Read More...
METRO

METRO AG proglašen najboljom svjetskom kompanijom

Lider u kategoriji Prodaja prehrambenih namirnica METRO AG četvrti put proglašen najboljom svjetskom kompanijom prema Dow Jones indeksu održivosti Četvrtu godinu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.