Uslužni sektor i potrošači podigli raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu u prosincu

Eurozona

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana je u prosincu, izjednačivši se s razinom iz prošlogodišnjeg kolovoza zahvaljujući osjetno boljim očekivanjima uslužnog sektora i potrošača, pokazuje u ponedjeljak objavljeno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) porastao je u prosincu na 118,4 boda, sa 117,6 bodova u studenom. Time se njegova vrijednost izjednačila s onom iz prošlogodišnjeg kolovoza, nadmašenom tek u rekordnom ožujku.

Najviše je u posljednjem mjesecu prošle godine porastao indeks koji mjeri očekivanja u uslužnom sektoru, za 3,7 bodova, na 24,6 bodova.

Izrazito su poboljšana i očekivanja potrošača, iskazana u povećanju indeksa za 2,6 bodova, na minus 13,8 bodova. Time su se na korak približila najvišoj razini otkada su u Europskoj komisiji počeli bilježiti te podatke, od minus 13,7 bodova, zabilježenoj u veljači prošle godine.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je pak gotovo nepromijenjeno u odnosu na studeni, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,2 boda, na 5,1 bod.

Izrazito su pogoršana očekivanja u industriji, čiji je indeks pao za dva boda, na 8,4 boda. Blaže je pogoršanje zabilježeno i u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za pola boda, na 13,2 boda.

Očekivanja u EU i eurozoni na najvišoj razini u više od 17 godina

Na razini EU ESI je u prosincu porastao za 1,6 bodova, na 115,9 bodova, što je njegova najviša razina od kolovoza 2000. godine, ističu u Komisiji.

Najviše su pritom poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 1,2 boda. Umjereno je poboljšano i raspoloženje u industriji i u uslužnom sektoru, te su njihovi indeksi uvećani za 0,8 odnosno 0,6 bodova.

Očekivanja potrošača i maloprodajnog sektora bila su gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

U Komisiji ističu da pojačani optimizam u EU odražava zamjetno poboljšanje raspoloženja u najvećem gospodarstvu EU koje nije u sastavu eurozone – onom Velike Britanije. Britanski je ESI tako poskočio za 3,6 bodova. Poboljšana su i očekivanja u poljskom gospodarstvu, iako za osjetno skromnija 1,2 boda.

I u eurozoni je ESI u prosincu dosegnuo najvišu razinu u nešto više od 17 godina, popevši se za 1,4 boda u odnosu na studeni, na 116 bodova. najvišu vrijednost od listopada 2000. godine.

Najveći je uzlet optimizma zabilježen u uslužnom i maloprodajnom sektoru, iskazan u rastu indeksa za dva odnosno 1,9 bodova.

Nešto umjerenije poboljšana su očekivanja u industriji, čiji je indeks uvećan za jedan bod.

Potrošači su pak bili najumjereniji u optimizmu, te je indeks koji mjeri njihova očekivanja porastao za pola boda.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše poskočio ESI u Francuskoj, za 2,3 boda, a izrazitije je povećan i onaj njemački, za 1,6 bodova.

U Španjolskoj su očekivanja blago pogoršana, iskazana u padu ESI-ja za 0,8 bodova.

Očekivanja poslovnog sektora eurozone na najvišoj razini od 1985.

Odvojeno istraživanje EK o očekivanjima u poslovnom sektoru pokazalo je najvišu razinu optimizma među poslovnim čelnicima od 1985. godine prema vrijednosti indeksa BCI od 1,66 bodova, većoj za 0,17 bodova nego u studenom.

Pritom su poboljšane ocjene menaždera o ukupnim knjigama narudžbi i o zalihama gotovih proizvoda, te posebno one vezane za proizvodnju u prethodnom razdoblju kao i očekivanja za predstojeće mjesece.

Ocjene knjiga izvoznih narudžbi ostale su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na studeni, primjećuju u Komisiji. (H)

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake