Uslužni sektor i potrošači podigli raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu u prosincu

In Vijesti iz svijeta
Eurozona

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana je u prosincu, izjednačivši se s razinom iz prošlogodišnjeg kolovoza zahvaljujući osjetno boljim očekivanjima uslužnog sektora i potrošača, pokazuje u ponedjeljak objavljeno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) porastao je u prosincu na 118,4 boda, sa 117,6 bodova u studenom. Time se njegova vrijednost izjednačila s onom iz prošlogodišnjeg kolovoza, nadmašenom tek u rekordnom ožujku.

Najviše je u posljednjem mjesecu prošle godine porastao indeks koji mjeri očekivanja u uslužnom sektoru, za 3,7 bodova, na 24,6 bodova.

Izrazito su poboljšana i očekivanja potrošača, iskazana u povećanju indeksa za 2,6 bodova, na minus 13,8 bodova. Time su se na korak približila najvišoj razini otkada su u Europskoj komisiji počeli bilježiti te podatke, od minus 13,7 bodova, zabilježenoj u veljači prošle godine.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je pak gotovo nepromijenjeno u odnosu na studeni, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,2 boda, na 5,1 bod.

Izrazito su pogoršana očekivanja u industriji, čiji je indeks pao za dva boda, na 8,4 boda. Blaže je pogoršanje zabilježeno i u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za pola boda, na 13,2 boda.

Očekivanja u EU i eurozoni na najvišoj razini u više od 17 godina

Na razini EU ESI je u prosincu porastao za 1,6 bodova, na 115,9 bodova, što je njegova najviša razina od kolovoza 2000. godine, ističu u Komisiji.

Najviše su pritom poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 1,2 boda. Umjereno je poboljšano i raspoloženje u industriji i u uslužnom sektoru, te su njihovi indeksi uvećani za 0,8 odnosno 0,6 bodova.

Očekivanja potrošača i maloprodajnog sektora bila su gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

U Komisiji ističu da pojačani optimizam u EU odražava zamjetno poboljšanje raspoloženja u najvećem gospodarstvu EU koje nije u sastavu eurozone – onom Velike Britanije. Britanski je ESI tako poskočio za 3,6 bodova. Poboljšana su i očekivanja u poljskom gospodarstvu, iako za osjetno skromnija 1,2 boda.

I u eurozoni je ESI u prosincu dosegnuo najvišu razinu u nešto više od 17 godina, popevši se za 1,4 boda u odnosu na studeni, na 116 bodova. najvišu vrijednost od listopada 2000. godine.

Najveći je uzlet optimizma zabilježen u uslužnom i maloprodajnom sektoru, iskazan u rastu indeksa za dva odnosno 1,9 bodova.

Nešto umjerenije poboljšana su očekivanja u industriji, čiji je indeks uvećan za jedan bod.

Potrošači su pak bili najumjereniji u optimizmu, te je indeks koji mjeri njihova očekivanja porastao za pola boda.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše poskočio ESI u Francuskoj, za 2,3 boda, a izrazitije je povećan i onaj njemački, za 1,6 bodova.

U Španjolskoj su očekivanja blago pogoršana, iskazana u padu ESI-ja za 0,8 bodova.

Očekivanja poslovnog sektora eurozone na najvišoj razini od 1985.

Odvojeno istraživanje EK o očekivanjima u poslovnom sektoru pokazalo je najvišu razinu optimizma među poslovnim čelnicima od 1985. godine prema vrijednosti indeksa BCI od 1,66 bodova, većoj za 0,17 bodova nego u studenom.

Pritom su poboljšane ocjene menaždera o ukupnim knjigama narudžbi i o zalihama gotovih proizvoda, te posebno one vezane za proizvodnju u prethodnom razdoblju kao i očekivanja za predstojeće mjesece.

Ocjene knjiga izvoznih narudžbi ostale su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na studeni, primjećuju u Komisiji. (H)

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.