Uspjeh hrvatskog maloprodajnog lanca trgovina Ribola

Ribola

Za tvrtku Ribola i ova poslovna godina u znaku je kontinuiteta višegodišnjeg rasta, s prihodima od oko 500 milijuna kuna u prošloj, i prosječnim godišnjim stopom rasta od 18% u posljednjih par godina, koje ostvaruju kroz 77 trgovina u oko 16.500 metara četvornih trgovina. Trgovine se nalaze na području Dalmacije, točnije od Šibenika do Zaostroga, na području Dalmatinske zagore te velikih srednjodalmatinskih otoka.

Tvrtka je sinoć u Kaštel Kambelovcu, gdje je na jučerašnji dan prije točno 25 godina i osnovana, za svoje djelatnike, poslovne partnere i sve kupce i posjetitelje organizirala pravu dalmatinsku feštu uz obilje hrane, glazbe i humora. Razloga za slavlje itekako imaju, ne samo uslijed dvoznamenkastog rasta kojeg godinama ostvaruju već i činjenice da su se doista od osnutka, a posebno posljednjih pet godina, kvalitetnom poslovnom politikom pozicionirali kao ‘najbolji susjed’, kako i sam slogan tvrtke kaže. Osnovna djelatnost nije se mijenjala od samih početaka, riječ je o trgovini na malo, pretežno hranom i pićima, no ono što se mijenjalo i povećavalo su zaposlenici kojih danas ima 620. Ribola je sve vrijeme postepeno i umjereno rasla, a najveći skokovi počinju od kada je tvrtka preuzela 13 Dioninih trgovina u Dalmaciji.

Ta 2013. godina bila je ujedno i investicijski najzahtjevnija jer je iste godine izgrađena i otkupna stanica voća i povrća s ciljem povećanja kvalitete ponude u Ribolinim prodavaonicama, kao i plasiranje proizvoda mnogih hrvatskih, obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, lokalnih pekarnica i malih proizvođača. Taj je cilj i ostvaren jer je samo prošle godine od domaćih proizvođača tvrtka otkupila voća i povrća u vrijednosti 14 milijuna kuna, potičući na taj način njihovu proizvodnju, a s druge strane osiguravajući jednostavnost kupnje domaćih proizvoda.

Investicijski ciklus se i nastavio, pa je vrijednost investicija u 2016. godini iznosila 20 milijuna kuna te se isto toliko planira ostvariti do kraja tekuće godine. Investicije se pretežno odnose na otvaranje novih poslovnih objekata te razvoj asortimana i usluga.

Igor Milas
Igor Milas

„Obilježavanje 25 godina Ribole simboličan je trenutak kada svi skupa na kratko zastanemo, osvijestimo da radimo dobar posao, gradimo zdravu, pozitivnu priču i optimistični smo. Gledamo naprijed kako poboljšati poslovanje, ići u susret i prilagođavati se najnovijim tehnologijama i novitetima u maloprodaji. Samo u ovoj godini je dovršeno ili su u tijeku i novi investicijski projekti unutar naše djelatnosti jer držimo da smo u tome najbolji.“ – izjavio je Igor Milas, direktor Ribole.

Paralelno s rastom prihoda svake se godine povećava se i udio koji tvrtka kroz sponzorstva i donacije ulaže u lokalne zajednice u kojima posluje. Brojne su sportske, kulturne, humanitarne i druge udrugama koje pomažu, te je iznos donacija i sponzorstava samo u 2016. g. iznosio 650.000 kuna.

Tokom godina Ribola je postala sinonim za dostupne i ugodne kvartovske trgovine u srednjoj Dalmaciji. Do 2005. godine razvila se u malu obiteljsku tvrtku sa ukupno 9 prodavaonica i 40-ak zaposlenih. Od 2005. godine u 100-postotnom je vlasništvu tvrtke Nird d.o.o. od kada ujedno bilježi i znatan rast tržišnog udjela u maloprodaji na području srednje Dalmacije.

Dostupnost, širok asortiman proizvoda s naglaskom na domaće proizvođače, povoljne cijene i ljubaznost osoblja najveće su prednosti ove tvrtke. Napomenimo i da je Ribola jedna od najvećih članica Ultra Gros grupe koja ukupno broji 21 članicu, a s prihodima od 4 milijarde kuna na razini grupe doseže treće mjesto u sektoru te zauzima 11% tržišta.

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake