Uspješna sezona širi fiskalni prostor za jesenske intervencije

In Financije i gospodarstvo
Plenkovic

Uspješna turistička sezona jača fiskalni kapacitet za moguće intervencije tijekom jeseni, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković koji se sa suradnicima u Petrčanima u hotelskom kompleksu Falkensteiner sastao s predstavnicima turističkog sektora, županima i gospodarstvenicima.

Tema razgovora bili su dosadašnji turistički rezultati koji su ocijenjeni vrlo dobrima, a premijer je poručio kako će zahvaljujući njima “ojačati fiskalni kapacitet za različite vrste intervencija tijekom jeseni i krize koja nas očekuje”.

“Dosad je u Hrvatskoj ostvareno 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja. To je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja iz rekordne 2019. godine, no posebno veseli podatak o fiskaliziranim računima za dosadašnji dio godine koji iznosi 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine”, dodao je.

Vladine mjere tijekom pandemije su po njegovim riječima očuvale velik broj radnih mjesta u turističkom sektoru.

Osobito važnim za turizam ocijenio je članstvo Hrvatske u europodručju i Schengenu, otvaranje Pelješkog mosta i kreditni rejting najbolji koji je Hrvatska do sada imala.

Istaknuo je kako smo u ovoj godini prema izvješću Hrvatske narodne banke, imali najuspješnije prvo tromjesečje u povijesti po prihodima od stranih turista.

Hrvatska bi po njegovim riječima trebala težiti tome da postane zemlja za cjelogodišnji turizam.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da ima razloga za zadovoljstvo, ali uz još mnoge izazove.

“Želimo ostvariti strateški cilj, a to je cjelogodišnji, održiv i konkurentan turizam. Sada smo na 96 posto noćenja iz 2019. godine. Očekujemo da ćemo potkraj kolovoza premašiti broj noćenja turista, a što se tiče fiskaliziranih računa potkraj rujna dostići razinu iz 2019. godine”, rekla je Brnjac.

Podatke za Zadarsku županiju iznio je župan Božidar Longin koji je kazao da trenutačno na području te županije boravi 180 tisuća gostiju.

“Zadarska zračna luka koja je povezna sa 75 svjetskih odredišta već bilježi oko 600 tisuća putnika. Realno je da će ove godine prvi put u svojoj povijesti dosegnuti brojku od milijun putnika”, rekao je Longin.

U luku Gaženica do sad je uplovilo 75 kruzera, a do kraja godine očekuje se ukupno 150 kruzera s otprilike 100 tisuća gostiju. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design