Uvozni kilogram jabuke plaćamo 133 posto više nego naš

In Izvoz
jabuke

Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj povećala se prošle godine 65 posto u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč povećanoj proizvodnji, ističu iz Hrvatske gospodarske komore, u istom se razdoblju izvoz značajno smanjio. Pao je za gotovo 20 posto s 30.103 tona na 24.297 tona, a vrijednost izvoza smanjena je za gotovo 30 posto, tj. s 9,2 milijuna eura na 6,6 milijuna.

Istovremeno, prošle smo godine uvezli 16.298 tona, količinski manje za više od 15 posto negoli 2017., kada smo uvezli 19.458 tona. Međutim, vrijednost uvoza prošle se godine povećala za gotovo 10 posto s 9,57 milijuna na 10,4 milijuna eura. Tada smo uvozni kilogram cijenili 0,63 eura, što je čak 133 posto više nego što smo dobivali za kilogram u izvozu čija je prosječna cijena dosezala tek 0,27 eura. U 2017. smo također uvozili za značajnije višu cijenu, kada smo kilogram prosječno plaćali 0,49 eura u odnosu na 0,31 euro, koliko smo prosječno dobivali za kilogram izvoza.

Uvezli smo zanemarivu količinu jabuka za jabukovaču, samo pet tona lani, dok smo najviše svježih jabuka uvozili iz Poljske, odnosno 55 posto ukupnoga uvoza.

Najveću smo količinu svježih jabuka izvezli u Austriju, više od 25 posto ukupne količine, i to po prosječnoj cijeni od samo 0,08 eura za kilogram, u Njemačku smo izvezli 15 posto proizvodnje po prosječnoj cijeni 0,36 eura. U Italiju smo izvezli više od deset posto svježih jabuka, a za kilogram smo prosječno dobivali 0,54 eura.

Uz izvoz svježih jabuka, Hrvatska je izvozila značajne količine jabuka za jabukovaču, trećinu izvoza jabuka u 2017. i 2018. godini. Naše su jabuke za jabukovaču kupovali Austrijanci, Nijemci, Mađari i Slovenci.

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.