Uvoznici kave nisu spremni za zakon EU-a o krčenju šuma

In Vijesti iz svijeta
kava

Većina pržionica kave neće biti spremna za novi zakon EU-a koji ograničava uvoz robe povezane s krčenjem šuma, a u takvoj situaciji najviše će stradati mali poljoprivrednici, pokazalo je izvješće skupine nevladinih udruga.

Od 2025. godine uvoznici robe poput kave, kakaa, govedine, soje, gume i palminog ulja morat će, po novom zakonu EU-a, dostavljati izvješće kojim dokazuju da uvezeni proizvodi nisu pridonijeli uništavanju šuma, uz prijetnju visokih kazni.

Prema Barometru za kavu, koji sastavlja skupina nevladinih organizacija, nespremnost pržionica za taj zakon mogla bi ih potaknuti da kavu nabavljaju iz razvijenijih zemalja, poput Brazila, s obzirom na višu razinu sljedivosti.

To bi značilo da bi milijuni siromašnih, uglavnom malih poljoprivrednika ostali bez ključnog izvora prihoda, upozoravaju autori izvješća.

Zato pozivaju EU i tvrtke da spriječe takav ishod, budući da bi očajni uzgajivači mogli biti prisiljeni pojačati krčenje kako bi povećali proizvodnju i spojili kraj s krajem.

Kavu će potom prodavati u regije čiji ekološki propisi nisu tako strogi. EU zakonom o krčenju šuma, koje je uzrok oko 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova želi ublažiti taj problem, a postići će suprotni učinak, upozoravaju autori izvješća.

“Ulaganje u poljoprivredne zajednice u osjetljivim krajolicima možda se čini rizičnim, ali je ključno za rješavanje temeljnih uzroka globalne deforestacije”, rekao je Niels Haak iz Conservation Internationala, udruge iz skupine sponzora izvješća.

Procjenjuje se da kavu uzgaja 12,5 milijuna poljoprivrednika u sedamdesetak zemalja širom svijeta. Glavni su proizvođači Brazil, Vijetnam, Kolumbija, Indonezija i Honduras koji čine 85 posto globalne proizvodnje.

Preostalih 15 posto proizvodi 9,6 milijuna poljoprivrednika u zemljama poput Etiopije, Ugande, Tanzanije, Kenije, Perua, Gvatemale, Nikaragve, El Salvadora, Kostarike i Meksika.

Te zemlje imaju “neadekvatnu infrastrukturu i nisku razinu sljedivosti”, navodi se u izvješću.

“Bez proaktivne potpore kupaca najviše će stradati mali uzgajivači, koji nemaju ni organizaciju ni resurse nužne za dostavu podataka o usklađenosti (sa zakonom)”, ističe se.

Zakon EU-a o krčenju šuma neugodno je iznenadio brojne zemlje proizvođače.

Indonezija je optužila EU za ‘regulatorni imperijalizam’, a Malezija ustvrdila da Bruxelles tim zakonom ‘namjerno” povećava troškove i postavlja prepreke njezinom sektoru palminog ulja, ključnom izvoru izvoznih prihoda.

U proteklih 20 godina iskrčeno je oko 130.000 hektara šume da bi se podigle plantaže kave, kojima poljoprivrednici pokušavaju spojiti kraj s krajem. Većina njih i dalje živi na granici siromaštva ili ispod nje, pokazao je Barometar za kavu. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design