Valamar Riviera želi Hotele Makarska

In Iz svijeta
Hoteli Makarska

Hotelska kompanija Valamar Riviera predala je u srijedu CERP-u obvezujuću ponudu za kupnju 55,5 posto državnog udjela u Hotelima Makarska, a u tome djeluje zajedno s AZ obveznim mirovinskim fondovima, izvijestili su iz Valamara.

Država prodaje 621.086 dionica ili 55,5 posto temeljnog kapitala u Hotelima Makarska, jednoj od važnijih hotelskih tvrtki na Makarskoj rivijeri, a Valamar Riviera je ponudu za kupnju predala temeljem poziva Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji vodi taj proces privatizacije. CERP je na predaju obvezujućih ponuda pozvao 26 potencijalnih investitora koji su se javili u prvom krugu tog procesa s pismom interesa.

Službeno je o predaji ponude izvijestio samo Valamar objavom putem Zagrebačke burze, dok se u CERP-u za sada nisu mogli dobiti podaci koliko je obvezujućih ponuda pristiglo niti tko ih je dao.

“U sklopu obvezujuće ponude Valamar Riviera dostavila je CERP-u i plan poslovanja, razvoja i ulaganja u Hotele Makarska d.d. koji predviđa značajan dugoročni ciklus investicija. Zajedno s AZ obvezni mirovinski fondovima imamo namjeru značajna sredstva uložiti i u razvoj destinacije Makarska s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći i otvaranja novih radnih mjesta”, najavljuju iz Valamara.

Time Valamar i AZ fondovi nastavljaju uspješan model ulaganja kojim su 2016. realizirali akviziciju rapske hotelske kompanije Imperial, u koju ove godine, kako ističu iz Valamara, nakon restrukturiranja i reorganizacije, ulažu 72 milijuna kuna u rekonstrukciju objekata čime počinje novi razvojni ciklus te tvrtke.

Valamar zapošljava šest tisuća djelatnika, upravlja s 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta u pet jadranskih destinacija, većinom u Istri, na Krku i u Dubrovniku. Ove su godine investirali 906 milijuna kuna, što je i najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu, dok za 2018. najavljuju nastavak investicija s ambicijom daljnjeg dvoznamenkastog rasta poslovanja i vrijednosti.

Za AZ obvezni mirovinski fondovi kažu da su najveći institucionalni investitor u RH, s ukupnom imovinom pod upravljanjem koja je premašila 35 milijardi kuna. Ulažu i u hrvatski turizam, držeći da su takva ulaganja usklađena s dugoročnim investicijskim potencijalom članova fonda, u kojemu trenutno za mirovinu štedi više od 640.000 hrvatskih zaposlenika.

Uz Valamar, za Hotele Makarska, kako se neslužbeno doznaje, ima i drugih zainteresiranim pri čemu se spominje i tvrtka Pivac (mesna industrija) iz Vrgorca.

Upravno vijeće CERP-a je 22. studenoga, nakon provedenog prvog privatizacijskog kruga s prikupljanjem pisama interesa, odlučilo o početnim cijenama i postupku provedbe obvezujućeg kruga za zadnje tri hotelske tvrtke u većinskom državnom vlasništvu – Hotelima Makarska, Hotelima Maestral iz Dubrovnika i Jadran iz Crikvenice.

Za Hotele Makarska i 55,5 posto državnog udjela određena je početna cijena od 150 milijuna kuna ili 241,6 kuna po dionici, dok je za gotovo 67 posto državnog udjel u Hotelima Maestral početna cijena 114,2 milijuna kuna ili 321,4 kune po dionici, a za 70,7 posto u Jadranu cijena je gotovo 194 milijuna kuna ili 5,5 kuna po dionici, pri čemu se za Jadran traži i dokapitalizacija do najmanje 200 milijuna kuna.

U prvom krugu najviše pisama interesa, 40, stiglo je za Maestral, potom 26 za Makarsku, a za Jadran 22.

Samo zainteresirani koji su se javili u prvom krugu pozvani su na dostavu obvezujućih ponuda, pri čemu je za sve tri tvrtke trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije 100 tisuća kuna. (H)

You may also read!

Tematska

Tematska inovacijska vijeća započela s radom

Uz izvrstan odaziv i pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednika Inovacijskog vijeća za industriju

Read More...
turizam

Poslodavci u turizmu podržavaju zapošljavanje umirovljenika

Hrvatska udruga turizma (HUT) podržava omogućavanje rada umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine i ocjenjuje

Read More...
hgk-zgrada

Povoljna fiskalna kretanja u trećem kvartalu prošle godine

Prema podacima Eurostata, u trećem kvartalu prošle godine nastavljena su pozitivna kretanja deficita i duga opće države zemalja članica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.