Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom vijesti da su vodeći proizvođači znatno povećali opskrbu u rujnu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u studenome, koji istječu danas, bila nakon podneva niža za 52 centa nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 87,97 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u prosincu, čija je cijena pala za 1,34 dolara, na 85,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara nižoj cijeni, od 79,90 dolara.

Cijene su pale nakon podneva pod utjecajem vijesti da je proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) porasla u rujnu na najvišu razinu od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje, prema Reutersovim izračunima.

Uteg cijenama bio je i jaki dolar i stabilizacija europskog tržišta dionica, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Jaki dolar smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, što znači i slabiju potražnju.

Značajniji pad cijena zakočio je strah da će podignute kamatne stope u velikim gospodarstvima izazvati recesiju i signali OPEC-a da bi idućeg tjedna mogli donijeti odluku o smanjenju opskrbe.

“Promjene cijena postale su norma, budući da tržišni igrači balansiraju između zabrinutost za globalno gospodarstvo i najava mogućeg smanjenja opskrbe naftom”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC i njegovi saveznici odlučivat će 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milijun barela dnevno.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena zbog pada cijena pod utjecajem straha od posustajanja gospodarstva i podizanja kamatnih stopa.

Predviđaju istodobno val kupovina zbog priprema Rusije za pripajanje četiri ukrajinske regije, koje bi zapadne zemlje mogle potaknuti da postrože sankcije Moskvi, uključujući i nove prepreke ruskom izvozu energenata.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 2,49 dolara, na 92,76 dolara. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design