Velik potencijal za jačanje hrvatsko-poljskih gospodarskih odnosa

andrzej_duda

Energetika, promet, infrastruktura, poljoprivreda i turizam, neki su od sektora u kojima se izvrsni politički odnosi Hrvatske i Poljske mogu gospodarski nadograditi, ocijenjeno je u srijedu na susretu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude s hrvatskim i poljskim gospodarstvenicima.

Grabar-Kitarović nada se da će današnji sastanak uroditi konkretnim projektima koji će se razrađivati ne samo među hrvatskim i poljskim tvrtkama, nego i ponuditi trećim zemljama, u sklopu inicijative Tri mora koju su pokrenuli ona i predsjednik Duda.

Ta inicijativa nije politički usmjerena ni protiv koga, nego se žele iskoristiti mogućnosti europskih financiranja i europskih fondova i drugih izvora financiranja, kazale ja Grabar-Kitarović. Dodala je kako se nada da će uz nazočnost američkog predsjednika Donalda Trumpa na sljedećem sastanku inicijative u Varšavi u srpnju biti uspostavljene čvršće veze s američkog gospodarstvom

Grabar-Kitarović je kazala kako su odnosi Hrvatske i Poljske odlični u političkom smislu, a vjeruje u jačanje suradnje u gospodarstvu.

Ukupna gospodarska suradnja bilježi pozitivne trendove, posebice u trgovini i turizmu, dok su uzajamna ulaganja skromna, osobito s poljske strane, kazala je. Naime, u razdoblju od 1993. do 2016. ulaganja iz Poljske iznosila su 79,8 milijuna eura tako je je Poljska na 26. mjestu po ukupnim stranim ulaganjima u Hrvatsku. U istom razdoblju iz Hrvatske je u Poljsku uloženo 164,4 milijuna eura te se po vrijednosti ulaganja iz Hrvatske u inozemstvo Poljska nalazi na 5 mjestu.

Podaci o robnoj razmjeni pokazuju da je u 2016. je iznosila 767,4 milijuna eura, što je rast od 9,8 posto u odnosu na godinu ranije. Pritom je Hrvatska u Poljsku izvezla roba za 166,48 milijuna eura, što je 5,8 posto manje, dok je uvoz iz Poljske porastao 15,2 posto, na 600,9 milijuna eura.

Predsjednica je kazala kako bi se hrvatski gospodarstvenici trebali zamisliti nad tim podacima i poraditi na izvozu u Poljsku. Prostor za povećanje izvoza vidi u prehrambenoj industriji, trgovini, poljoprivredi, prometu, energetici i turizmu.

Ocijenila je da je Hrvatska dobra, ali nedovoljno iskorištena destinacija za poljske investitore.

Predsjednik Duda također je istaknuo važnost inicijative Tri mora koja po njegovom mišljenju mora biti usmjerena jačanju gospodarske i političke suradnje, kroz unapređenje infrastrukturnih mreža u srednjoj Europi. U tome ključni značaj ima energetska sigurnost, kazao je. Kao područja jačanja gospodarske suradnje naveo energetiku, turizam, infrastrukturu i promet.

I predsjednik HGK Luka Burilović te potpredsjednik Poljske gospodarske komore Marek Kloczko istaknuli su velik potencijal razvoja gospodarske suradnje. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja