Velik prostor za unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Irana – forum

westin

Gospodarska suradnja Hrvatske i Irana može se znatno unaprijediti za što postoji velik prostor, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u sklopu posjeta iranskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je da postoji istinska zainteresiranost za značajnije jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana te da je forum dokaz iznimne političke namjere u tom smjeru.

Prošlogodišnjim posjetom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Iranu, istaknuo je Pavić, učinjeni su znatni pomaci u razvoju prijateljskih odnosa i stvaranju temelja za poboljšanje gospodarske suradnje. Iransko-hrvatski gospodarski forum tada je u Teheranu okupio više od 200 iranskih i hrvatskih gospodarstvenika, podsjetio je Pavić. Ocijenio je da je potpisivanjem ugovora o gospodarskoj suradnji uspostavljen okvir za širenje i razvoj gospodarskih odnosa.

Kako je naglasio, na jučerašnjem sastanku kojem je nazočila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te iranski ministar rada i socijalnoga sustava Ali Rabiei, zacrtani su mnogi ciljevi, a jedan od njih je uspostava platnog prometa između dviju država.

Pavić je iranskog ministra upoznao s paketom mjera aktivne politike zapošljavanja ‘Od mjere do karijere’. Kako je napomenuo, osim industrije, energetike, prometa i infrastrukture te potencijala suradnje u kulturi i turizmu, prilika za suradnju postoji upravo i u razmjeni modela reformi.

Iranski ministar Ali Rabiei istaknuo je da Iran nakon prekida sankcija i izlaska iz dugogodišnje međunarodne izolacije planira stvoriti 3,2 milijuna novih radnih mjesta, a da su za to potrebna ulaganja od oko 220 milijardi dolara.

Ustvrdio je da su mogućnosti za gospodarsku suradnju velike te kako očekuje da će i hrvatske tvrtke ulagati u Iran koji je sada otvoren cijelom svijetu.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je istaknuo kako su hrvatska i iranska gospodarska komora od prošlogodišnjeg posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Iranu organizirale više susreta hrvatskih i iranskih gospodarstvenika, a kako potencijal buduće suradnje potvrđuje i veliko iransko gospodarsko izaslanstvo koje bi u rujnu ove godine trebalo posjetiti Hrvatsku.

Burilović je ustvrdio da osim prostora za suradnju u tradicionalnim sektorima kao što su energetika, brodogradnja, ICT, metalna, kemijska, automobilska, prehrambena i farmaceutska industrija, Hrvatska Iranu može ponuditi izvrstan geostrateški položaj kao ulaz na europsko tržište.

Direktor tvrtke Ivanićplast Vitomir Klasić bio je član gospodarske delegacije koja je prošle godine posjetila Iran. Kazao je da je uspio uspostavili intenzivan kontakt s tvrtkom koja je najveći proizvođač sanitarija u Iranu te da se nada da će s njom najkasnije do početka iduće godine uspostaviti konkretnu poslovnu suradnju. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja