Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

In Vijesti iz svijeta
london

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine i nakon brexita.

Britanska ministrica trgovine Liz Truss u Londonu je potpisala sporazum s južnokorejskom kolegicom Yoo Myung-hee, piše BBC. Sporazum je više-manje u skladu s režimom trgovine između Europske unije i Južne Koreje, dodaje BBC. „Ponosna sam što sam potpisala svoj prvi trgovinski sporazum s južnokorejskom ministricom Yoo. Južna Koreja svjetionik je poduzetništva, demokracije i slobode”, napisala je Truss na Twitteru.

„Moj je prioritet pobrinuti se da britanska poduzeća budu potpuno spremna za brexit i za normalnu trgovinu u četvrtak 31. listopada”, rekla je Truss. Južnokorejska ministrica naglašava pak da će sporazum „u velikoj mjeri neutralizirati neizvjesnost zbog brexita” u gospodarskom partnerstvu dvije zemlje.

Južna Koreja i Velika Britanija postigle su preliminirani dogovor o produljenju režima slobodne trgovine u lipnju, čime je Britanija utrla put prvom trgovinskom sporazumu s azijskim partnerom za razdoblje nakon brexita.

Vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje iznosila je u 2018. godini 14,6 milijardi funti. Južna Koreja svjetski je lider u automobilskoj i u industriji elektronike i čelika a prošle je godine u Britaniju izvezla robu ukupne vrijednosti 5,2 milijarde funti. Iz Britanije uglavnom uvozi sirovu naftu, automobile i viski.

Britanija bi trebala izaći iz Europske unije 31. listopada i nastoji sklopiti trgovinske sporazume sa što više trgovinskih partnera. Do sada su potpisali 13 sporazuma o trgovini s 38 zemalja, uključujući Izrael, Norvešku i Čile. (H)

You may also read!

bond

HAMAG-BICRO kroz BOND uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND - Razvoj

Read More...
Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Otvorena akcija Kupujmo hrvatsko u Zagrebu „Hrvatska gospodarska komora već 22 godine promovira hrvatsku kvalitetu. Bili smo influenceri davno prije

Read More...
ruralni

Za ruralni razvoj dostupno više od 500 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković prisustvovala je danas, 17. rujna 2019. godine svečanom potpisivanju sporazuma o financiranju između Hrvatske banke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.