Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

In Vijesti iz svijeta
london

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine i nakon brexita.

Britanska ministrica trgovine Liz Truss u Londonu je potpisala sporazum s južnokorejskom kolegicom Yoo Myung-hee, piše BBC. Sporazum je više-manje u skladu s režimom trgovine između Europske unije i Južne Koreje, dodaje BBC. „Ponosna sam što sam potpisala svoj prvi trgovinski sporazum s južnokorejskom ministricom Yoo. Južna Koreja svjetionik je poduzetništva, demokracije i slobode”, napisala je Truss na Twitteru.

„Moj je prioritet pobrinuti se da britanska poduzeća budu potpuno spremna za brexit i za normalnu trgovinu u četvrtak 31. listopada”, rekla je Truss. Južnokorejska ministrica naglašava pak da će sporazum „u velikoj mjeri neutralizirati neizvjesnost zbog brexita” u gospodarskom partnerstvu dvije zemlje.

Južna Koreja i Velika Britanija postigle su preliminirani dogovor o produljenju režima slobodne trgovine u lipnju, čime je Britanija utrla put prvom trgovinskom sporazumu s azijskim partnerom za razdoblje nakon brexita.

Vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje iznosila je u 2018. godini 14,6 milijardi funti. Južna Koreja svjetski je lider u automobilskoj i u industriji elektronike i čelika a prošle je godine u Britaniju izvezla robu ukupne vrijednosti 5,2 milijarde funti. Iz Britanije uglavnom uvozi sirovu naftu, automobile i viski.

Britanija bi trebala izaći iz Europske unije 31. listopada i nastoji sklopiti trgovinske sporazume sa što više trgovinskih partnera. Do sada su potpisali 13 sporazuma o trgovini s 38 zemalja, uključujući Izrael, Norvešku i Čile. (H)

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.