Veliki iskorak Podravke na afričko tržište – Podravka otvorila tvornicu u Tanzaniji

Podravka_Tanzanija

Podravka je danas otvorila tvornicu u Tanzaniji, svoju prvu tvornicu na velikom tržištu Afrike, sukladno strategiji internacionalizacije poslovanja. Tvornicu Vegeta Podravka Ltd Tanzania u Bagamoyu, dijelu Tanzanije koji je u posebnom fokusu Vlade Tanzanije za investicije i razvoj industrije, svečano su otvorili Ministar industrije, trgovine i investicija Tanzanije Charles Mwijage kao osobni izaslanik Premijera Kassim M. Majaliwa te članica Uprave Podravke Olivija Jakupec, uz prisustvo brojnih uzvanika.

Investicija u novu tvornicu Podravke u Bagamoyu ukupne površine 17.000 m2, vrijedna je 4 milijuna eura, a tvornica je izgrađena i opremljena u roku od godine i pol dana. U tvornici će raditi 20 zaposlenika, a otvaranjem tvornice posredno je stvoreno još 200 radnih mjesta.

Ispitivanja potencijala tržišta u Africi, Podravka je započela 2014. godine kroz analizu tržišta, strukture trgovine, prisutnost konkurencije u različitim područjima Afrike gdje je zabilježen gospodarski rast i rast standarda. Uz tradicionalnu trgovinu, u Africi se razvija i moderna prodaja pa se otvaraju mnogi veliki trgovački lanci. Upravo se Tanzanija nametnula kao najpogodnija za pokretanje poslovanja na ovom tržištu, radi svoje pozicije, infrastrukture, rasta gospodarstva te članstva u trgovačkim asocijacijama.

Analizirajući navike potrošača, prihvaćanje trendova i tradiciju pripreme hrane, kao i zakonsku regulativu odabran je potencijalni asortiman koji je prošao sva testiranja i degustacije u Tanzaniji te proceduru registracije.

Kako se tvornica gradila, počeli smo prodavati neke proizvode koje smo uvezli iz Hrvatske. Također smo započeli različite marketinške aktivnosti kako bismo predstavili svoje proizvode i njihovu primjenu potencijalnim kupcima. Naši su proizvodi dostupni u svim modernim trgovačkim lancima i trgovinama u Tanzaniji, a izazov nam je lansirati naše proizvode u tradicionalne trgovačke lance kako bi bili dostupni svim stanovnicima Tanzanije. Širok raspon naših proizvoda je sada dostupan i u Keniji, Zambiji i Ugandi. Uvjereni smo da će u bližoj budućnosti Podravkini proizvodi pronaći svoje mjesto u mnogim kućanstvima diljem Afrike.“ – izjavila je Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke.

Ministar industrije, trgovine i investicija Tanzanije Charles Mwijage, ovom je prilikom zahvalio predstavnicima Podravke što su odabrali Tanzaniju kao zemlju svoje investicije na afričkom tržištu. Naglasio je da upravo ovakva tvornica kao što je tvornica Vegete može biti primjer svim ostalim investitorima, jer su ostvareni visoki standardi koristeći zajednička znanja i saznanja Podravke kao investitora te lokalnih građevinskih i montažerskih kompanija.

Sukladno strategiji društveno odgovorne kompanije, Podravka uvijek pomaže u zajednici u kojoj posluje. Tako je Vegeta Podravka Ltd Tanzania donirala školske stolove, javnu uličnu rasvjetu kao i 25.000.000 TZS (10.500 Eura) žrtvama potresa Kagera regije.

Podravka grupa jedina je hrvatska multinacionalna prehrambena kompanija s predstavništvima u 24 zemlje diljem svijeta te vlastitim proizvodima koji su prisutni na više od 60 internacionalnih tržišta.

Pročitajte još vijesti!

SUDIONICI HRUSKO FORUM

5. HrUSKo Forum okupio korisnike SAP-a u Hrvatskoj

Nedavno je u hotelu Antunović održan peti po redu HrUSKo Forum okupivši više od 160 korisnika i partnera SAP-a

Read More...
1-Premium trajne salam

Premium trajne salame Croatica ujedinjuju najbolje okuse Hrvatske

Sve miriše na blagdane, obiteljska druženja i tradicionalne specijalitete. Blagdanska trpeza već dobiva svoje obrise i samo se čeka

Read More...
naff

Predstavljen brand kućanskih uređaja Neff

Gdje su nestala vrata? U showroom-u BSH kućanski uređaji d.o.o., predstavljen je nedavno brand kućanskih uređaja Neff pod spretnom

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!