Vinar u „Kuhinji“

In HoReCa
Vinar u „Kuhinji“

U sklopu projekta “Abeceda finih zalogaja” u zagrebačkom restoranom KUHINJA nastupila je kutjevačka vinarija ADŽIĆ.

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak poslovne obiteljske vinske priče pod vostvom Antuna Adžića a uz financijsku potporu sina, tada profesionalnog nogometaša Željka Ađića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.

Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Pinot crni i Zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima na 10 hektara vinograda, u srcu kutjevačke zlatne doline (Vallis Aurea). Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca. Fermentacija se odvija prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i godišnje se puni 100 tisuća butelja.

Na etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina.

U Kuhinji kušalo se pet vina s jelima chefa Kuhinje Dejana Davidovića. Graševina 2018. za uvod, Rajnski rizling 2017. & Jakobova kapica, Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem, Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima, Pinot crni 2015 & Boeuf bourgignon Brownie kocka s malinom.

Vina su predstavili voditeljica projekta “Abeceda finih zalogaja” Marija Vukelić i Željko Ađić. Prezentacija se poklopila s danima uspjeha Dinama. Željko Ađić bio je igrač Dinama a danas je uspješni vinar.

Napisao: Tomislav Radić; Fotografija: Julio Frangen

You may also read!

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

„Ako je itko prije ove krize bio skeptičan o tome koliko je važna digitalizacija, ovi posljednji mjeseci sigurno su

Read More...
shop

U travnju veliki pad maloprodajnoga prometa EU27

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u travnju 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost

Read More...
podravka

Podravki čak 14 odličja Superior Taste Award

Zvijezde među nagrađenima su Lino Lada Gold i Žito heljdin kruh s orasima s 3 STA zvjezdice i kristalnom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.