Vinski razgovori uz vinarije Stručić i Mikulić

In HoReCa
Stručić

Na četvrto izdanje “Vinskih razgovora” s novinarom Tomislavom Stiplošekom, predstavljene su dvije male obiteljske vinarije s posebno dobrim vinima.

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama” je događaj kojeg, u suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, dva puta mjesečno organizira G.E.T. – udruga za kulturu stola. Radi se o kušanju vina i razgovoru s vinarima a i publika aktivno sudjeluje u razgovoru.

Tema razgovora: vinski festivali
Uz priču o predstavljenim vinima, događaj ima svaki put glavnu temu, a to su ovaj bili vinski festivali. Gošća komentatorica bila je Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women of Wine (WOW), koja je predstavila nadolazeći, već sedmi po redu, Pink Day – festival rosé vina (održat će se u Zagrebu, 30. ožujka, u organizaciji udruge WOW).

Ima li ih previše u Hrvatskoj? Komentari su bili razni; počevši od Sanje Muzaferije koja je rekla da ih možda ima malo previše pa sve do komentara novinara Tomislava Radića koji zastupa tezu “što više, to bolje”. Međutim, zaključak teme bi bio da bi se festivali, osim nekoliko većih i značajnijih, trebali specijalizirati – baš poput Pink Daya ili Salona pjenušaca. No kako mi na to ne utječemo, za pretpostaviti je da će sam kvaliteta pojedinih festivala odrediti broj izlagača i posjet publike, što će opet samo po sebi iskristalizirati festivale koji u nekom segmentu imaju svoju vrijednost.

Gostujuće vinarije
Ovaj put je Tomislav Stiplošek ugostio dvije vinarije i to vinariju Stručić iz Ludbrega (okolica Varaždina, Podravina) i vinariju Mikulić iz Mokala (Pelješac). Zašto dvije? Radi se o dvije male vinarije sa sličnim obiteljskim pričama – mlade vinarije u počecima razvoja, s ljubavlju nastavljaju obiteljsko nasljeđe uz podršku roditelja koji se bave primarno ugostiteljstvom, a kako kaže Stiplošek: “Kad god je to moguće, treba spajati zelenu i plavu Hrvatsku.”

Supružnici Tomislav i Sanja Stručić (vinarija Stručić) su prezentirali novi smjer svojih vina, odležanih i maceriranih. Kušalo se pjenušac Blanc de Blancs, Graševina Natur i Chardonnay sur-lie, s tim da je za Graševinu Natur to bilo pretpremijerno predstavljanje.

Antonio Mikulić proizvodi moćne plavce s položaja Postup koji odražavaju ljubav prema dalmatinskom kršu i kristalno plavom moru. Ove godine su prvi put napravili Pošip, od grožđa iz Smokvice (otok Korčula), ali on još nije spreman za prezentaciju pa je publika ovom prilikom kušala njihov Postup i vino Don Josip – Postup Selekcija. Vinariji Mikulić je to bila prva javna prezentacija Zagrebu, izuzevši nastup na Zagreb VINOcom festivalu.

O kvaliteti prezentiranih vina obje vinarije možda najbolje govori komentar novinarke Sanje Plješa kako su to “ozbiljna vina za ozbiljne cure”, s kojim su se složili svi u publici, osim muškog dijela koji se požalio da bi i njih trebalo uključiti u tu izjavu.

Svaki “Vinski razgovori”, uz zanimljive teme i degustacije koji pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put jednog sudionika ručkom za dvije osobe odlučio je počastiti restoran “Sofra” koji se nalazi u Green Gold centru, a čije ime je postalo sinonim za bosansku gastronomiju u Zagrebu.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

wallstreet

Wall Street: Skori početak objave poslovnih rezultata pandemiju pogurao u drugi plan

Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju

Read More...
eu

Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.