Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom smanjen u lipnju

In Financije i gospodarstvo
Luka_Rijeka

Višak se u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom osjetno se smanjio u lipnju, budući da je pad izvoza bio veći od smanjenja uvoza, odražavajući utjecaj globalnih trgovinskih napetosti i slabljenje domaće potražnje, pokazuje najnovije mjesečno izvješće europskog statističkog ureda.

U lipnju je 28-člana EU prema procjenama europskog statističkog ureda izvezla u svijet robu ukupne vrijednosti 164,5 milijardi eura, što predstavlja pad od 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Vrijednost robnog uvoza smanjena je na godišnjoj razini 4,2 posto, na 158,3 milijarde eura.

To znači da je EU u lipnju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,1 milijardu eura. U svibnju je višak iznosio 7,8 milijardi eura a u prošlogodišnjem lipnju sedam milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a u lipnju je potonula za 6,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 288,8 milijardi eura.

Eurozona je prema Eurostatovim procjenama u lipnju izvezla robu ukupne vrijednosti 189,9 milijardi eura, što predstavlja smanjenje od 4,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Uvezena je pak roba ukupne vrijednosti 169,3 milijarde eura, što je manje za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, izračunali su europski statističari.

To znači da je eurozona u lipnju ostvarila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 20,6 milijardi eura. U svibnju je taj višak iznosio 23 milijarde eura, a u istom mjesecu prošle godine 22,6 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama eurozone u lipnju je na godišnjoj razini pala za 6,6 posto, na 160,5 milijardi eura, procjenjuju u Eurostatu. (H)

You may also read!

1-Inicijativa-30-za-2019-godinu

Raste broj članica HUP-ove inicijative 30%

U petak je u HUP-u još šesnaest vodećih tvrtki i medijskih kuća pristupilo HUP-ovoj Inicijativi 30%, a posebna gošća

Read More...
1-Pink ribbon

dm obilježava mjesec borbe protiv raka dojke

Tijekom listopada kupci u dm prodavaonicama mogu podržati donaciju Udruzi P.I.N.K. life U četvrtak, 12. rujna dm i partneri najavili

Read More...
Zavod za zapošljavanje

Revidirani podaci o broju zaposlenih

Podaci o broju zaposlenih iz administrativnih izvora u Hrvatskoj dosad su imali dosta manjkavosti, što je smanjivalo njihovu relevantnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.