Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom smanjen u lipnju

In Financije i gospodarstvo
Luka_Rijeka

Višak se u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom osjetno se smanjio u lipnju, budući da je pad izvoza bio veći od smanjenja uvoza, odražavajući utjecaj globalnih trgovinskih napetosti i slabljenje domaće potražnje, pokazuje najnovije mjesečno izvješće europskog statističkog ureda.

U lipnju je 28-člana EU prema procjenama europskog statističkog ureda izvezla u svijet robu ukupne vrijednosti 164,5 milijardi eura, što predstavlja pad od 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Vrijednost robnog uvoza smanjena je na godišnjoj razini 4,2 posto, na 158,3 milijarde eura.

To znači da je EU u lipnju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,1 milijardu eura. U svibnju je višak iznosio 7,8 milijardi eura a u prošlogodišnjem lipnju sedam milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a u lipnju je potonula za 6,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 288,8 milijardi eura.

Eurozona je prema Eurostatovim procjenama u lipnju izvezla robu ukupne vrijednosti 189,9 milijardi eura, što predstavlja smanjenje od 4,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Uvezena je pak roba ukupne vrijednosti 169,3 milijarde eura, što je manje za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, izračunali su europski statističari.

To znači da je eurozona u lipnju ostvarila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 20,6 milijardi eura. U svibnju je taj višak iznosio 23 milijarde eura, a u istom mjesecu prošle godine 22,6 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama eurozone u lipnju je na godišnjoj razini pala za 6,6 posto, na 160,5 milijardi eura, procjenjuju u Eurostatu. (H)

You may also read!

Sajam

Malezijsko tržište zainteresirano za hrvatske inovacije

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore domaći inovatori susreli su se s potencijalnim malezijskim partnerima kroz poslovne forume i individualne

Read More...
trgovina

Godišnja inflacija u siječnju dva posto

Godišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama u Hrvatskoj u siječnju je iznosila dva posto, dok su pri usporedbi s

Read More...
Podravka

Podravka otvorila najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja

U Podravki je u petak obilježena 100. obljetnica rođenja profesorice Zlate Bartl, jedne od najznačajnijih osoba iz Podravkine bogate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.