Više od 650 okupljenih u Zagrebu na Dan žena poslalo jedinstvenu poruku

In Konferencije / savjetovanja
panel

Od Slovenije do Bugarske snaga ženskog poduzetništva, slila se 08. ožujka u Zagreb na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kako bi pokazala svoju pokretačku moć i odlučnost, upornost i spremnost na suradnju koju toliko željno treba i očekuje ovaj dio svijeta.

U organizaciji Grada Zagreba i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, po prvi puta na jednom mjestu okupilo se više od 650 poduzetnica i poduzetnika, kao i svih onih koji podržavaju poduzetništvo, da bi naglasili što ih pati i muči u poslovanju, te kako izgraditi bolju poslovnu budućnost u regiji koja je neprestance opterećena okovima destruktivnih ideologija, teške povijesti, ali i znatno više volje da se puno toga promijeni – na bolje.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je ujedno i pokrovitelj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, uz primanje povelje kojom je Grad Zagreb postao Grad Prijatelj ženskog poduzetništva, proglasio je ovaj veliki Kongres otvorenim. Zahvalnicu za iznimnu potporu Kongresu i ženama u poduzetništvu primila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se nada da će aktualna hrvatska Vlada uskoro potpisati Istanbulsku konvenciju, koju je prihvatila i EU, o zaštiti žena od nasilja.

– Ta bi konvencija ženama i djevojkama zajamčila pravo na život bez nasilja. Žene poduzetnice prilikom pokretanja posla često se suočavaju s više prepreka nego muškarci. Poštujem i uvažavam žene ne samo riječima nego i djelima. Žene se znaju izboriti za dio svog neba – naglasio je Milan Bandić u svom govoru na Kongresu.

Međunarodnu notu protokolarnom dijelu Kongresa dao je dr. Michael A. Lange, direktor Ureda Konrad Adenauer Zaklade u Zagrebu koji je podsjetio na velike riječi još veće žene i svjetske političarke Margaret Thatcher, koja je jednom slavno navela: “Ako želite nešto raspraviti, pitajte muškarce, ako želite nešto napraviti, pitajte ženu!”

– Zaklada Konrad Adenauer podupire projekte koji adresiraju, te što je još važnije involviraju – žene, bilo u domeni političkog ili gospodarskog segmenta. Stoga je Konrad-Adenauer Zakladi povjereno da potiče poduzetništvo u svim zemljama gdje imamo urede, a gospođa Angela Merkel, kao naša predsjednica upravljačkog odbora uvijek nas podsjeća na jačanju uloge žena u svim slojevima društva, a gdje je također uključen i poslovni sektor – podsjetio je dr. Michael A. Lange.

U ime organizatora Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nazočnima se obratila i voditeljica centra Sanela Dropulić, zahvaljujući u prvom redu pokroviteljicama Kongresa koji je okupio više od 650 nazočnih – predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, te potpredsjednici hrvatske Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić.

sanela
Sanela Dropulić

– Kroz ljudsku povijest žena je ženi najčešće bila vuk. No, moderno je vrijeme donijelo promjenu paradigme. Pritisnute egzistencijalnim problemima, poslovnim nedaćama i nesnalaženjima, žene su prigrlile suradnju, potporu i međusobno uvažavanje. Dogodilo se da vučice ne napadaju vučice, dogodilo se poduzetništvo u žena, oblik poduzetništva koje je postalo jedan od značajnih katalizatora socijalnog i ekonomskog napretka u državama jugoistočne Europe. Ekonomski neovisne, obrazovane i osviještene, žene su jedine mogle osigurati da se nazadnjaštvo, destruktivne ideologije i okovi teške povijesti ovih prostora otresu s naših ramena i da nam društva koja ostavljamo našoj djeci krenu prema uspjehu i boljitku – istaknula je u uvodnom govoru Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je glavni organizator ovog do sada najvećeg okupljanja poslovnih žena u regiji.

Na kongresu je premijerno predstavljen projekt Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, koji je jedinstvena aktivnost suradnje između jedinica lokalne uprave i samouprave i žena u poduzetništvu. I to za područje cijele Europe, istaknula je na Kongresu Mirela Glavaš, idejna pokretačica ovog projekta.

Kongres je bio prožet odličnim predavanjima – od toga kako da žena ne zaboravi na sebe i svoje potrebe, zdravlje na prvom mjestu, predavačice Dragane Jovanović iz Beograda, do fenomenalnog predavača Siniše Prugovečkog koji je demistificirao današnji položaj žena u društvima jugoistočne Europe pod temom: Što nas čeka ako žene zaista postanu ravnopravne?

Mirsada Mehremić, gošća predavačica iz Sarajeva naglasila je značaj cjeloživotnog obrazovanja žena, a Tanja Skaza, iznimno uspješna poduzetnica iz Velenja odaslala je jedinstvenu motivacijsku poruku ženama da nikada ne smiju odustati i da je svaki uspjeh kojeg priželjkuju u njihovim rukama.

Ljubica Kostić Bukarica, predavačica iz Podgorice istaknula je važnost povezivanja žena u organizacije i udruženja, radi zajedničke borbe za bolji položaj na tržištu, ali i društvu.

Tri panela koja su moderirali Zvezdana Oluić, Sanela Dropulić i Branko Pavlović s brojnim gostima iz jugoistočne Europe, na temu položaja žene u poduzetništvu, bolje suradnje i povezivanja, kao i razmjene iskustava dali su još brojnije ideje za zajednički rad i poboljšanje uvjeta u kojemu se nalaze poduzetnice i poduzetnici jugoistočne Europe.

Dašak glamura, raskoši i modnih noviteta unijeli su sponzori Galko poduzetnika Božidara i Štefice Ledinko, danas renomiranih diljem regije proizvođača poslovnih i modnih ženski torbi, te branda beach party kostima Agjamal, poduzetnice Martine Kuntić iz Križevaca koja je osvojila i svjetska tržišta.

A posebnu glazbenu notu dala je i sopranistica svjetske slave i glasa Antonia Mirat, ujedno i sama poduzetnica i vlasnica škole za solo pjevanje. Zahvaljujući sponzorima kongresa – tvrtkama Magis Tim, Red Lips te Vitalon Biopharm podijeljene su i brojne nagrade gošćama i gostima ove velike poslovne manifestacije.

Kongres je bio i “poligon” za uvježbavanje obaranja Guinnessovog rekorda u business speed datingu, kojega je na kraju ovog velikog poslovnog događanja upriličila slovenska poduzetnica Mirjana Ivanuša Bezjak, vrlo uspješno okupivši nazočne u zanimljivom, brzom i interaktivnom osobnom i poduzetničkom predstavljanju.

Više od trideset poduzetnica te nekoliko tvrtki predstavilo je sadržaje svojih poslovnih aktivnosti – proizvode i usluge s kojima su na tržištu na Poduzetničkom sajmu u infrastrukturi Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, što je dalo dodatni značaj i zanimljivu izložbu onog što malim dijelom žene danas rade na realnom tržištu.

Ovo najveće okupljanje žena u biznisu u ovom dijelu Starog kontinenta od kada postoji realna ekonomija, zaključeno je zajedničkim fotografiranjem, uz veliku pozitivnu energiju i optimizam poduzetnica jugoistočne Europe, na krilima kojeg krećemo u pripremu Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe – Zagreb, 08. 03. 2018.

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.