Vlada očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast

In Statistika
INDUSTRIa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao ju u srijedu na početku Vladine sjednice kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je optimističnije od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto.

Zadnja Vladina službena projekcija rasta BDP-a u 2021. je devet posto, no zadnji raspoloživi pokazatelji ukazuju na to da možemo biti optimističniji, rekao je premijer. Prema njegovim riječima ti pokazatelji ukazuju na to da je rast u prošloj godini zapravo bio dvoznamenkast.

Naveo je pritom da je vrijednost fiskaliziranih računa lani bila za 4,7 posto veća nego u 2019. godine, pri čemu je kod djelatnosti koje najviše sudjeluju u fiskalizaciji – trgovini na malo – veća za 8,7 posto, a u turizmu je na 90,6 posto rekordne 2019. godine.

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i činjenicu da rashodovna strana proračuna nije “probijena”, premijer očekuje da će i deficit će biti manji od planiranog – ispod četiri posto BDP‑a. Očekuje i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP‑a.

Povoljni pokazatelji po Plenkovićevim riječima rezultat su Vladine politike očuvanja radnih mjesta, dobre pripreme turističke sezone te agilnosti gospodarstva i građana. (H)

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.