Vlada od ponedjeljka propisala najvišu cijenu za 30 grupa proizvoda

In Trgovina na malo
Filipovic

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da u sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena Vlada od ponedjeljka ograničava cijene za ukupno 30 grupa proizvoda, pri čemu je propisala najvišu redovnu cijenu, a očekivano je i poželjno na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji.

Odlukom o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo temeljem Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, određuju se izravne mjere kontrole cijena određenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena, a u cilju smanjenja inflacije i otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu Republike Hrvatske čime se želi pomoći najugroženijima građanima, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva objavljenom u petak.

Tom odlukom određuju se najviše maloprodajne cijene za određene proizvode s ciljem da se zaštiti kategorija osnovnih proizvoda, odnosno košaricu proizvoda, vodeći računa o njihovoj namjeni i količini/pakiranju. Kao relevantan datum za usporedbu cijena uzet je 31. prosinca 2022., kako bi se potaknuo pad cijena prema cijenama koje su vrijedile u prošloj godini.

Dakle, navode iz Ministarstva, propisana je najviša redovna cijena proizvoda u pojedinoj kategoriji, a očekivano je i poželjno na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji, u redovnoj prodaji i na akcijama.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura, što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura.

U Ministarstvu smatraju da samo ograničenje iznosa cijena određenih proizvoda nije dostatno kako bi se ublažile inflatorne posljedice, već da je potrebno predvidjeti i odgovarajuće modalitete koji će osigurati adekvatno informiranje potrošača o takvim mjerama.

Upravo kako bi se omogućio pravovremen, jasan i prepoznatljiv modalitet informiranja potrošača o kontroli cijena onih proizvoda koji su obuhvaćeni spomenutom odlukom, uvedena je obveza gospodarskim subjektima da na jasan i vidljiv način istaknu vizualnu identifikacijsku oznaku. Svi ti proizvodi dobit će oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima, ističe se u priopćenju. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design