Vlakom u Rijeku doputovalo 520 turista iz Češke i Slovačke

In Iz zemlje
rijeka

Prvih 520 putnika stiglo je u srijedu u Rijeku novom linijom iz Praga, čine je simbolički obilježen povratak čeških i slovačkih turista u Hrvatsku.

Riječ je o novoj liniji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka, koja će prometovati svakog dana do kraja kolovoza, a najavljeno je da će prometovati i sljedeće godine.

Interes za dolazak na Jadran je velik, jer je u prva dva tjedna prodano već 30 tisuća karata.

Novu opciju za povezivanje zemalja srednje Europe s Jadranskim morem ostvarila je češka tvrtka RegioJet, u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj i predstavništvom HTZ-a u Pragu. RegioJet je privatni češki pružatelj usluga željezničkog i autobusnog prijevoza putnika. Na godinu ima 20 milijuna putnika, od toga 11 milijuna u željezničkom i devet milijuna u autobusnom prijevozu.

Prigodni doček održan je u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa u izgradnji, jednoj od najvećih čeških investicija u Hrvatskoj. Tako je učinjeno kako bi se zbog epidemioloških mjera i preporuka u vezi s pandemijom uzrokovanom koronavirusom izbjegla veća okupljanja na željezničkom kolodvoru. Hotel Hilton jedna je od najvećih čeških investicija u Hrvatskoj.

Ministar turizma Gari Cappelli, koji je goste dočekao na kolodvoru, rekao je da je dolazak vlaka iz Praga simbolički povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke te da je trasa koja prolazi kroz više država dokaz dobre povezanosti, važne za turistička kretanja.

“O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je ono češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura, čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera”, rekao je.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao da je riječ o prvom većem organiziranom dolasku stranih turista u Hrvatsku, da je Češka jedno od naših najvažnijih tržišta te da smo jako dobro pripremljeni za prihvat većeg broja turista.

Kazao je da je RegioJet najavio da će ovoga ljeta dovesti više od 30 tisuća turista u Hrvatsku.

Podsjetio je da je Češka na trećem mjestu po važnost turističkih tržišta za Hrvatsku i izvijestio da su turisti iz te zemlje u lipnju ostvarili oko 30 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.

Staničić je ocijenio i da je Hrvatska zanimljiva stranim ulagačima, kazavši da vjeruje da će hotel na Kostabeli dati novu dimenziju visokokvalitetnom turizmu na Kvarneru.

Na upit o rizicima u vezi s pandemijom Covida 19, rekao je da nema razloga za brigu, da su se ljudi u vlaku pridržavali mjera te da su upoznati s mjerama koje se provode u Hrvatskoj. Ovdje su dobili informacije i preporuke o ponašanju u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da svi trebaju biti odgovorni i da Hrvatska ima razrađene sve procedure, rekao je Staničić.

Glede otvaranja granice prema BiH i Srbiji, kazao je da je BiH s turističkog aspekta važno tržište, ponajprije za makarsko područje.

Na pitanje o mogućem suprotnom učinku, budući da Europa nije otvorila granice prema BiH, Staničić je rekao da je u šest mjeseci u Hrvatskoj boravilo gotovo 1,7 milijuna gostiju i da nije bilo slučaja zaraženog stranog gosta, koji bi se zarazio u Hrvatskoj. Smatra da je to dokaz da je Hrvatska dobro pripremljena.

Rekao je da će se razvoj situacije u sljedećim tjednima i mjesecima promatrati s velikim oprezom.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izjavio je da je danas izvrstan dan za Rijeku i hrvatski turizam, da je izvrsna vijest da je došlo 520 turista iz Češke i Slovačke, od kojih oko 300 u Rijeku i okolicu.

Obersnel je rekao da se Hilton hotel na Kostabeli privodi kraju, a riječ je o investiciji od oko 80 milijuna eura, jednoj od većih na riječko području te da je to prvi Hilton hotel u regiji, kapaciteta oko 550 smještajnih jedinica, kategorije 5 zvjezdica. Završetak radova najavljen je za rujan ili listopad, a službeno otvorenje za veljaču iduće godine. (H)

You may also read!

Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

„Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondova) na kraju travnja iznosila je 19,7 milijardi kuna i

Read More...
planet of plants

Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda – rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca

Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ

Read More...
erste

Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu

Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.