Vujčić: Reformama do konkurentnosti

vujic

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u srijedu je iznio kako je pred Hrvatskom otprilike 15 ozbiljnih područja za strukturne reforme, želi li podići konkurentnost.

Jednim od najvećih problema Vujčić je na konferenciji “Dan velikih planova” istaknuo izuzetno nisku stopu zaposlenosti. Kako je upozorio, zaposleno je tek 57 posto stanovništva u radnoj dobi. “To upućuje na dodatne strukturne reforme koje se tiču sustava socijalnog osiguranja, mirovinskog sustava, odnosno stvari koje već godinama nisu taknute u pravom smjeru”, napomenuo je Vujčić.

Bez povećanja stope zaposlenosti vrlo je teško pretpostaviti da ćemo biti u stanju u dovoljnoj mjeri povećati produktivnost, dodao je.

Guverner je upozorio i na vrlo visoku državnu potrošnju. Kako je istaknuo, izdvajanja za državu ne opravdavaju njenu učinkovitost, što upućuje na nužnost reforme javne uprave.

Dodao je da u regulaciji na tržištu proizvoda i usluga Hrvatska stoji najslabije od zemalja EU-a i da je, želi li podići potencijalnu stopu rasta, to jedna od ključnih reformi.

Napomenuo je da tu ne stojimo dobro u nizu komponenti, od vlasništva i regulacije države, prepreka poduzetništvu, do prepreka za investicije i strana izravna ulaganja.

Kada su u pitanju strukturne reforme, naglasio je guverner, Hrvatska je u skupini zemalja koje u slučaju njihova provođenja mogu najviše podići potencijalnu stopu rasta BDP-a.

Kazao je da ne stojimo dobro u odnosu na EU i skupinu zemalja središnje i istočne Europe, ali da takvo stanje nije samo problem nego i prilika.

“Ako smo nisko, što god napravimo omogućava da se relativno brzo dižemo. Kada bi neke od pokazatelja doveli barem na prosjek usporedive skupine zemalja središnje i istočne Europe, to bi nam povećalo potencijalnu stopu rasta BDP-a za više od jednog postotnog boda godišnje, što je kumulativno jako puno”, istaknuo je Vujčić. (H)

Pročitajte još vijesti!

posao

Eurostat: Rast stope slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu u EU i Hrvatskoj

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu u Europskoj uniji i eurozoni uvećana prema tromjesečju ranije i

Read More...
Čedomir Momčilović, Udruga trgovaca Sjever Plus i Marko Malić, Velpro

Velpro potpisao ugovor o suradnji s Udrugom trgovaca Sjever Plus

Suradnja između najveće hrvatske veleprodajne mreže i udruge malih trgovaca donosi obostrane pogodnosti i predstavlja korak dalje u nastavku

Read More...
JDcom

Google investira 550 milijuna dolara u kineskog diva e-trgovine JD.com

Google će investirati više od pola milijarde dolara u kinesku tvrtku za e-trgovinu JD.com u sklopu nastojanja širenja maloprodajnih

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake