Vujčić: Reformama do konkurentnosti

vujic

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u srijedu je iznio kako je pred Hrvatskom otprilike 15 ozbiljnih područja za strukturne reforme, želi li podići konkurentnost.

Jednim od najvećih problema Vujčić je na konferenciji “Dan velikih planova” istaknuo izuzetno nisku stopu zaposlenosti. Kako je upozorio, zaposleno je tek 57 posto stanovništva u radnoj dobi. “To upućuje na dodatne strukturne reforme koje se tiču sustava socijalnog osiguranja, mirovinskog sustava, odnosno stvari koje već godinama nisu taknute u pravom smjeru”, napomenuo je Vujčić.

Bez povećanja stope zaposlenosti vrlo je teško pretpostaviti da ćemo biti u stanju u dovoljnoj mjeri povećati produktivnost, dodao je.

Guverner je upozorio i na vrlo visoku državnu potrošnju. Kako je istaknuo, izdvajanja za državu ne opravdavaju njenu učinkovitost, što upućuje na nužnost reforme javne uprave.

Dodao je da u regulaciji na tržištu proizvoda i usluga Hrvatska stoji najslabije od zemalja EU-a i da je, želi li podići potencijalnu stopu rasta, to jedna od ključnih reformi.

Napomenuo je da tu ne stojimo dobro u nizu komponenti, od vlasništva i regulacije države, prepreka poduzetništvu, do prepreka za investicije i strana izravna ulaganja.

Kada su u pitanju strukturne reforme, naglasio je guverner, Hrvatska je u skupini zemalja koje u slučaju njihova provođenja mogu najviše podići potencijalnu stopu rasta BDP-a.

Kazao je da ne stojimo dobro u odnosu na EU i skupinu zemalja središnje i istočne Europe, ali da takvo stanje nije samo problem nego i prilika.

“Ako smo nisko, što god napravimo omogućava da se relativno brzo dižemo. Kada bi neke od pokazatelja doveli barem na prosjek usporedive skupine zemalja središnje i istočne Europe, to bi nam povećalo potencijalnu stopu rasta BDP-a za više od jednog postotnog boda godišnje, što je kumulativno jako puno”, istaknuo je Vujčić. (H)

Pročitajte još vijesti!

ruza

Dodijeljena prestižna nagrada Večernjakova ruža

U petak je u Hrvatskom narodnom kazalištu u sedam kategorija dodijeljena prestižna nagrada Večernjakova ruža brilijantnim predstavnicima iz svijeta

Read More...
osijek

Ulaganje u ICT najsigurniji je put za zaustavljanje iseljavanja mladih

Za točno tjedan dana na Forumu ICT-društvo u Osijeku se okuplja poslovna, akademska i politička zajednica, kako bi ponudili

Read More...
place2go

Place2Go okupio više od 200 izlagača

Sedmi međunarodni turistički sajam Place2Go okupio je u zagrebačkoj Areni više od 200 izlagača iz Hrvatske i dvadesetak zemalja

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja