U Vukovarsko-srijemskoj županiji osnovan Agro klaster

In Tvrtke i tržišta
agro-klaster

Ugovor o osnivanju Agro-klastera u utorak su potpisali Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci te Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku i Zadruga za proizvodnju voća i povrća Vinkovačka šparoga.

Osnivački kapital klastera iznosi 760.000 kuna, a njegov rad zasnivat će se na triple-helix modelu, koji podrazumijeva uključivanje i povezivanje proizvodnog i znanstveno-obrazovnog sektora.

“Ovo je odlična prilika da stvorimo uvjete poljoprivrednim proizvođačima i da ih ujedinimo kako bi lakše došli do tržišta i prodaje svojih proizvoda”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dodao je kako je cilj umrežiti što više proizvođača kako bi ujedinjeni izašli na domaće i europsko tržište.

“Općine moraju prepoznati svoje potencijale i prioritete, ali i imati bazu proizvođača voljnih ulasku u projekt, a mi ćemo dati podsticaj u prijenosu znanja i tehnologije kao i iznalaženju tržišta i brendiranja pojedinih proizvoda, jer želimo stvoriti autohtone, lokalne brendove”, kazao je pročelnik za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar.

Po njegovim riječima, želja je županijskih vlasti da se proizvodi članova klastera kroz brze lance prodaje, osim trgovcima, ponude i školama, vrtićima i drugim subjektima na području županije.

“To je do sada bio velik problem, jer kada su se naši proizvođači pojavljivali kod velikih trgovaca i trgovačkih lanaca često nisu mogli proći jer nisu imali dovoljne količine, niti su cjenom bili konkurentni”, naveo je Podolar.

Po riječima dekana Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Krunoslava Zmaića, Agro-klaster značajan je projekt u kojem Poljoprivredni fakultet vidi svoj interes prvenstveno kroz prijenos znanja i edukacije poljoprivrednih proizvođača.

“Oni koji su ozbiljni proizvođači i vide sebe u poljoprivrednoj proizvodnji vrlo dobro znaju koliko je potrebno imati znanje da bi bili uspješni i takvi se u pravilu i odazivaju našim edukacijama”, kazao je Zmaić. (H)

You may also read!

vina croatia vina mosaica

HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina

S ciljem brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje HGK je organizirala promotivnu večeru u berlinskom restoranu Oxymoron, u kojemu su

Read More...
Konzum

Konzum i Mastercard donirali 350.000 kuna obiteljima slabijeg imovinskog stanja

Mastercard i Konzum jučer su uručili 350.000 kuna Udruženju Djeca prva za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj

Read More...
-D-Marin Dalmacija

Hrvatske D-Marin marine na najvećem međunarodnom sajmu nautike Boot Düsseldorf

D-Marin grupa sudjelovat će na vodećem međunarodnom sajmu nautike, brodica i vodenih sportova Boot Düsseldorf, koji se ove godine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.