Wall Street porastao treći dan zaredom

In Financije i gospodarstvo
wall

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, nadoknadivši gubitke od početka tjedna, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 214 bodova ili 0,84 posto, na 25.862 boda, dok je S&P 500 porastao 0,89 posto, na 2.876 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 7.898 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pale zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, u posljednja tri dana cijene su dionica porasle i nadoknadile te gubitke.

Tako je sada S&P 500 indeks oko 2 posto ispod rekordne razine, koju je dosegnuo prije dva tjedna.

Ulagače su jučer ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji. Gradnja novih kuća porasla je u travnju u SAD-u više nego što se očekivalo jer pad kamatnih stopa podržava taj sektor.

Uz to, prošloga je tjedna znatno smanjen broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Zahvaljujući tome, ulagači su zanemarili slabe podatke, objavljene dan prije, o neočekivanom padu industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo.

Podršku tržištu pružili su jučer i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, Walmarta i Cisco Systemsa.

Od 457 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,4 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Zahvaljujući tome, jučer su napetosti u trgovinskim odnosima između Washingtona i Pekinga pale u drugi plan.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 posto, na 7.353 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,74 posto, na 12.310 bodova, a pariški CAC 1,37 posto, na 5.448 bodova. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.