Wall Street skliznuo s rekordnih razina

In Financije i gospodarstvo
wall

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke središnje banke i nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 27.221 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 3.020 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 8.293 boda.

Nakon što su u petak dosegnuli najviše razine u povijesti, jučer su S&P 500 i Nasdaq indeks blago skliznuli jer ulagači nisu voljni riskirati uoči sjednice čelnika Feda.

Dvodnevna sjednica počinje u utorak, a odluke Feda bit će objavljene u srijedu. Očekuje se da će središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,00 do 2,25 posto.

Nakon boljih nego što se očekivalo podataka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), objavljenim u petak, više gotovo nitko ne očekuje rez cijene novca za 0,50 postotnih bodova.

No, ulagačima će biti važno i što će Fed poručiti o daljnjim izgledima po pitanju kamata jer dio analitičara očekuje nastavak smanjenja kamata čak i za 1 postotni bod u idućih godinu dana, dok neki očekuju samo blago smanjenje cijene novca.

„Čelnici Feda gledaju unaprijed i znaju da rastu rizici u vezi trgovine i opskrbnih linija. Oni žele održati rast gospodarstva, a jedan od načina za to je smanjenje kamata iz predostrožnosti u slučaju da se rast gospodarstva uspori više nego što se očekuje”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i nastavak trgovinskih pregovora između predstavnika SAD-a i Kine u Šangaju, no očekivanja nisu prevelika.

Nesigurnost u vezi trgovine dovela je do okruženja u kojemu je upravljanje poslovanjem otežano, pa je, kaže Ripley, bolje da se pregovora nego da traje šutnja s obje strane, što se već događalo u ovom dugotrajnom sporu između čelnika dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

U fokusu ulagača bit će i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dosad je gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila poslovne rezultate, pri čemu je njih oko 76 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarade.

I na većini europskih burzi jučer se trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks skočio je 1,82 posto, na 7.686 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 12.417 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.601 bod. (H)

You may also read!

hrv

Hrvatska u New Yorku među najtraženijim turističkim destinacijama

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja sudjeluje na sajmu turizma New York Times Travel Show u New Yorku od 24.

Read More...
cikloturizam

Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama

Read More...
wall

Svjetske burze pale s rekordnih razina zbog koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.